Tako Severna kot Južna Koreja slovita kot državi, v kateri je služenje vojske prava življenjska preizkušnja. Foto: EPA
Tako Severna kot Južna Koreja slovita kot državi, v kateri je služenje vojske prava življenjska preizkušnja. Foto: EPA
Ustavno sodišče v Seulu
Le redko kdo se lahko izogne vojaščini. Tudi posebne vloge in celo tožbe na sodišču zoper nasilje v vojski ne zaležejo. Foto: EPA

Potrebno je dodatno pojasnilo. Vodilni možje vojske z enim najbolj strogih režimov na svetu se seveda prav malo zanimajo za glasbeno kariero mladeničev, ki se ne morejo izogniti dvoletnemu služenju vojaškega roka, med katerim jih oboževalci pogosto pozabijo. Poseben radijski in televizijski program, za katerega skrbijo vojaški obvezniki sami, so ustanovili zgolj zato, da bi zmanjšali število vojakov, ki zaradi napornega urnika ter pogostega zatekanja nadrejenih k ustrahovanju in celo mučenju pogosto podležejo depresiji ali celo samomorilnim vzgibom.

Od več tisoč do 63 dolarjev
Zanimiv projekt južnokorejske vojske je zaživel decembra lani, program pa trenutno oblikuje 13 vojakov. Med njimi je tudi eden največjih južnokorejskih glasbenih zvezdnikov zadnjih let Joon Gje-sang. Član priljubljene fantovske zasedbe g.o.d., ki je prevzela mladino držav vzhodne in jugovhzodne Azije je še nedavno služil na tisoče ameriških dolarjev, kot vojak pa se mora sprijazniti s pičlimi 63 dolarji na mesec. Zato je vesel, da je vojska ustanovila lastna radio in televizijo, ki mu vsaj dajeta možnost, da Južnokorejce vedno znova opozarja, da "je še kako živ".

"Zabavljači" imajo privilegije
Predsednik južnokorejske obrambne medijske agencije Joon Seung Jong je dejal, da vojaki niso tako zelo navdušeni sprejeli novega razvedrila, kot so pričakovali vojaški načelniki. Navadni rekruti so se namreč pritoževali, da so sodelavci radia in televizije deležni posebnih privilegijev, medtem ko morajo sami trpeti življenje običajnega južnokorejskega vojaka, za katerega vsak ve, da ni kaj boljše od življenja delovnih živali na kmetijah z najbolj brezsrčnimi lastniki. A Joon Seung Jong se ni dal hitro odpraviti in ni želel niti slišati o možnosti ukinitve radia in televizije. Tudi če trinajsterici ni treba tako pogosto "laziti" po jarkih in opravljati podobnih neprijetnih nalog, opravljajo vojaki zabavljači veliko delo. Brez visoke morale in dobre volje med svojimi člani je vojska namreč "opravilno skoraj nesposobna".

Matere hočejo sinove obvarovati pred vojsko
Zgodbe o grozljivem služenju vojske v Južni Koreji, ki je pravzaprav še vedno v vojni s svojo severno sosedo, so še vedno ene najbolj pogosto pripovedovanih "ljudskih pripovedk" na južnem predelu korejskega polotoka. Ugled vojske, ki naj bi jo obvladovali možje brez vsake človečnosti in morale, je celo tako zelo nizek, da se bodoče matere pogosto odpravijo rodit v katero od sosednjih držav. Tako svojemu sinu priskrbijo dvojno državljanstvo, ki ga lahko mladi fantje izkoristijo kot izgovor, da se ne želijo udeležiti služenja sicer strogo obveznega vojaškega roka. Z vstopom v južnokorejsko vojsko bi namreč ogrozili zvestobo svoji "drugi domovini". Če verjamete ali ne, ta izgovor pogosto deluje celo v še vedno zelo militaristični Južni Koreji.