Prvi koncert bo 27. septembra posvečen 80. jubileju priznanega slovenskega dirigenta Antona Nanuta, ki je s Simfoničnim orkestrom že celo svojo kariero tesno povezan in ta vez je obojestransko pustila neizbrisen pečat v slovenski glasbeni zgodovini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvi koncert bo 27. septembra posvečen 80. jubileju priznanega slovenskega dirigenta Antona Nanuta, ki je s Simfoničnim orkestrom že celo svojo kariero tesno povezan in ta vez je obojestransko pustila neizbrisen pečat v slovenski glasbeni zgodovini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Simfonični orkester RTV Slovenija
Vpis abonmaja bo potekal od ponedeljka, 10., do petka, 14. septembra, pri blagajni Cankarjevega doma. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kot se spodobi za Kromatiko, v novi sezoni prinaša močnejše in še prijetnejše glasbene barve kot v preteklosti. Vsak koncert bo poslušalcem prinesel svojevrstno doživetje. Sezono bodo odprli 27. septembra 2012 z Obletnico, koncertom, ki je posvečen 80. jubileju našega priznanega slovenskega dirigenta, Antona Nanuta. Maestro Nanut je s Simfoničnim orkestrom že celo svojo kariero tesno povezan in ta vez je obojestransko pustila neizbrisen pečat v slovenski glasbeni zgodovini. Slavljenec bo ta večer nastopil v svoji najljubši vlogi. Dirigiral bo svojemu ljubemu orkestru, ob njem pa bo nastopil mlad in nadvse zanimiv solist, pianist Ivan Skrt, ki zase pravi, da sta klavir in zrak zanj kot zrak in voda, narava pa prežema vse njegovo življenje. Solist se bo tokrat predstavil s Koncertom za klavir in orkester št. 3 v d-molu, enim najtežjih in najbolj bleščečih klavirskih koncertov Sergeja Rachmaninova. Pod taktirko njegovega primorskega rojaka Antona Nanuta pa bo v drugem delu večera zazvenela še Simfonija št. 6 v h-molu ruskega skladatelja Petra Iliča Čajkovskega. Koncert bo svoji ponovitvi doživel tudi v Mariboru (26. septembra) in Novi Gorici (1. oktobra).

Naslednji koncert bo kot zora, ki najavi nov dan, predstavil sledi, ki jih sodobni čas pušča v glasbi. Pod taktirko šefa dirigenta En Shaa se bomo seznanili z glasbo treh sodobnih slovenskih skladateljev, ki so študirali v Nemčiji in so s to deželo še vedno zelo povezani. Kot prva bo izvedena noviteta za orkester izpod peresa skladatelja Tomaža Bajžlja. Vito Žuraj bo predstavil Koncert za klarinet in orekster, Nina Šenk pa Potovanje za harmoniko in godalni orkester. Temu se bosta pridružili še skladbi W. Rihma Verwandlung 2 in 5 Orkesterskih del Matthiasa Pintscherja. Kot solita bosta nastopila slovenska glasbenika, klarinetist Jože Kotar in akordeonist Klemen Leben.

Novembrski koncert, Sanje leta, bo zažarel v zvokih dveh izjemnih glasbenikov, violinista Primoža Novšaka in švicarskega violončelista Thomasa Grossenbacherja. Poslušalci bodo lahko prisluhnili Ligetijevi filmski Lontani, kantati za mešani zbor in orkester Brine Jež Brezavšček z naslovom Sanje leta ter Koncertantni simfoniji op. 29 za violino, violončelo in orkester madžarskega skladatelja Miklósa Rózse. Pri izvedbi Sanj leta se bo orkestru na odru pridružil Akademski pevski zbor Tone Tomšič.
Koledarsko leto bo končal virtuozni koncert, na katerem bosta združila svoji glasbeno izrazni moči dva kitajska umetnika, ki sta oba močno povezana z evropskim glasbenim izročilo. Šef dirigent En Shao, bo skupaj z vrhunskim violinistom Ning Fengom poustvaril Paganinijev sloviti Violinski koncert. To bo za poslušalce zelo zanimivo, saj je Ning Feng leta 2006 zmagal na mednarodnem tekmovanju, imenovanem po Niccolaju Paganiniju. Večer pa bo sklenila Rossinijeva Uvertura v Viljema Tella in simfonična suita Pepelka ruskega velikana Sergeja Prokofjeva.

- Letos abonma Kromatika ponuja nekaj novega. H klasičnemu sklopu osmih abonmajskih koncertov ponuja slovenski publiki še dva dodatna koncerta.
- Prvi koncert Kromatike + se imenuje Tišina oz. Silence in je čisto poseben dogodek, ki bo v torek, 27. novembra, napolnil Linhartovo dvorano. Gre za avtorski večer Dua Silence, na katerem boste lahko slišali prav za to priložnost napisano glasbo Primoža Hladnika in Borisa Benka, ki bo izvedena s solistično podporo slovenskega pianist Igorja Vićentića. Tej zanimivi glasbeni kombinaciji bo dirigiral mladi hrvaški dirigent Tomislav Fačini.
- Drugi koncert Kromatike +, ki bo
12. februarja 2012, bo v celoti posvečen klavirski glasbi in mladim slovenskim pianistom. Kot solisti bodo nastopili pianisti Tadej Horvat, Jure Goručan, Ivan Ferčič, Ana Šinkovec in Danijel Brecelj, vsak s svojim izbranim klavirskim koncertom. Dirigent bo Simon Krečič.

Februarski koncert bo posvečen Brahmsovemu Nemškem rekvijemu. To veličasno delo bo v vsej svoji mogočnosti zazvenelo v združenem glasbenem korpusu, kjer bodo poleg orkestra nastopili tudi: Komorni zbor Ave in Megaron ter solista, sopranistka Ruth Ziesak in basbaritonist Klaus Mertens. Oba solista sodita med najboljše evropske pevske poustvarjalce.
Šesti, marčevski abonmajski koncert bo poln glasbenih slik, ki jih bo poleg turškega dirigenta Alpaslana Ertüngealpa ustvaril "Paganini na trobenti", izjemni glasbeni talent, trobentač Sergej Nakarjakov. Njegovi izvedbi Mozartovega Koncerta za rog in orkester ter Čajkovske Variacije na rokokojsko temo, prirejene za trobento in orkester, bosta brez dvoma posladek večera. Čeprav bodo tudi druge skladbe, Nevihta, fantazija v f-molu Petra Iliča Čajkovskega, in Slike z razstave Musorgskega v orkestraciji Ravela, pričarale nepozaben glasbeni večer.
Predzadnji koncert, z naslovom Titan, bosta maja zaznamovala Schumann in Mahler. Pod taktirko dirigenta Yoava Talmina, ki se je šolal na ugledni newyorški Julliardovi glasbeni šoli, bo zazvenela Mahlerjeva Simfonija št. 1 v D-duru ter Schumannov Koncert za klavir in orkester v a-molu. V njem bo svojo izredno muzikalnost predstavila zmagovalka Beethovnovega tekmovanja na Dunaju, pianistka Jasminka Stančul.

Sklepni koncert sezone bo spet pod vodstvom šefa dirigenta En Shaa. S skladbama Gymnopediji 1 in 2 ter Gnossiene št. 4 in 5 Erika Satieja bo pripeljal koncert do svojega vrhunca, nastopa izjemnega saksofonista francoskega rodu, Claudea Delangleja. Vrhunski interpret klasičnih skladb bo svojo široko muzikalnost in tehnično znanje predstavil z Debussyjevo Rapsodijo in delom francoskega sodobnika Philippa Lerouxa. Sezono bo na koncu zaokrožila Rousselova Pajkova pojedina – simfonični fragmenti op. 17 in pomladna rapsodija se bo prelevila v poletje.

Irena Lesjak