Foto:
Foto:
Michael Stipe, pevec skupine R.E.M.,  je Slovence navduševal že v Kopru.
Rammstein radi razburjajo s provokativnimi nastopi.
Joe Cocker je zvezda stalnica že od 70. let.

Prvi bodo Halo Tivoli 17. januarja zavzele ameriške legende R.E.M., ki so s svojim koncertnim nastopom pri nas navdušili že pred petimi leti, ko so koncertirali v Kopru. 19. februarja se bo pri nas predstavila Anastacia, le šest dni za njo pa prihaja nemška skupina Rammstein. Zvezdniki bodo nato Slovencem privoščili nekaj odmora, spet pa bodo napadli maja, ko se 3. maja obeta koncert Marka Knopflerja, 22. maja pa prihaja k nam še Joe Cocker.


Pol leta na turneji

R.E.M. so začetek svoje turneje prestavili, da so lahko skupaj z Bruceem Springsteenom in množico drugih glasbenikov skušali ameriške volivce prepričati, naj volijo demokratskega kandidata Johna Kerryja. Njihova najnovejša turneja, s katero bodo promovirali svoj zadnji izdelek Around the Sun, se začne 7. janurja v Lizboni, v pol leta pa bodo prepotovali skoraj vso Evropo, del Afrike, Azije in Avstralije. V naši bližini bodo koncertirali še v Zagrebu, Beogradu, Gradcu, Pragi in na Dunaju.

Pred kratkim v Rimu, kmalu v Ljubljani
Anastacia se je v Evropi mudila že pred kratkim, saj se je med drugim udeležila podelitve evropskih MTV-nagrad v Rimu. Ameriška pevka se je potegovala za nagrado za najboljšo pesem in pevko, a sta slavila Britney Spears in duo OutKast. V Hali Tivoli si lahko obetamo njene uspešnice, med katere sodijo Left Outside Alone, I'm Outta Love, Paid My Dues in Sick And Tired.

Niso kot Laibachi
Rammsteine nekateri radi primerjajo z našimi Laibachi, a nemški rockerji, ki jih je zaznamovalo otroštvo v Vzhodni Nemčiji, nad primerjavo niso najbolj navdušeni. Kritike in občinstvo pogosto izzivajo s provokativnimi kostumi in nastopi, zaradi česar so si pridobili mnogo sovražnikov. Zadnja leta ustvarjajo v ZDA, Amerika pa je naslovljen tudi njihov zadnji album.

Stari maček z novim albumom
V skupini Dire Straits se je kalil naslednji od glasbenikov, ki nameravajo prihodnje leto nastopiti pri nas. Mark Knopfler ima za sabo že dolgo glasbeno pot, a ne počiva na lovorikah slave. Septembra je izdal novi album Shangri-La, poimenovan po studiu, v katerem ga je posnel. Album je še en dokaz, da Knopfler, ki je kariero začel v 70. letih, odlično pozna vsakovrstno glasbo, od countryja do rocka.

Solist od začetka
V nasprotju s Knopflerjem se je Joe Cocker že od začetka poskušal kot solist. Prvi album je izdal leta 1969, ko je z naslovom With a Little Help From My Friends povedal, da glede na to, da le redko sam piše svojo glasbo in da ne igra inštrumentov, pri nastanku albuma res potrebuje prijatelje. A poslušalcev to ne moti, in v glasbeno zgodovino se je zapisal z uspešnicami, kot so Up Where We Belong, You Are So Beautiful in Never Tear Us Apart.