Na letošnjem koncertu bo kot posebna gostja nastopila priznana violinistka Anja Bukovec. Foto: Jaka Vinšek
Na letošnjem koncertu bo kot posebna gostja nastopila priznana violinistka Anja Bukovec. Foto: Jaka Vinšek
Slovenska filharmonija
Prvi novoletni koncert leta 1989 je obiskalo okoli 150 poslušalcev, četrti, leta 1992, pa je bil že razprodan, leto pozneje je bilo obiskovalcev že 700, nastopajoči pa so zaradi velikega zanimanja odigrali novoletni program dvakrat v enem dnevu. Foto: Slovenska filharmonija

V veliki dvorani Slovenske filharmonije se je zgodil že tradicionalni Novoletni koncert. Na odru so pod dirigentsko taktirko Marka Fabianija nastopili Orkester Simfonika Vrhnika, mešana pevska zbora Mavrica iz Vrhnike z zborovodjo Darinko Fabiani in Svoboda iz Šoštanja pod vodstvom Anke Jazbec, kot posebna gostja pa se jim je na odru pridružila še priznana violinistka Anja Bukovec.

Od Mozarta in Avsenikov do filma Titanik
Na glasbeni repertoar so uvrščeni zbor in finale iz 3. dejanja Mozartove Figarove svatbe, Zima iz Štirih letnih časov Vivaldija, Rutterjeva Božična uspavanka, ki jo je za orkester priredil Marko Fabiani, Brahmsov Madžarski ples št. 1, koračnica in zbor iz Bizetove Carmen, Straussova skladba Na lovu in drugi. Poleg klasikov so z odra zazvenele tudi slovenske skladbe Gozdovi v mesečini Elze Budau, ki sta jo uglasbila Slavko in Vilko Avsenik, Ko gre tvoja pot Frana Milčinskega, ki jo je uglasbil Mojmir Sepe in priredil Marko Fabiani ter še nekatere svetovne uspešnice, kot so Bohemian Rhapsody Freddyja Mercuryja, v priredbi Janija Goloba, Williamsov Schindlerjev seznam in glasba iz filma Titanik.

Že 20-letna tradicija
Novoletni koncert ima dolgoletno tradicijo. Letošnji bo že 20. po vrsti, vse pa so izvedli na skupaj 83. koncertih v različnih krajih po Sloveniji. Z leti se je na njih zvrstilo 35 solistov. Prvi koncert se je zgodil leta 1989 in bil edini, kjer sta dva zbora nastopila brez spremljave orkestra. Naslednje leto pa se je pevcem pridružil predhodnik Simfonike, Godalni ansambel pod vodstvom Marka Fabianija. Od leta 1997 Novoletni koncert snema tudi Radio Slovenija.