Simfonični orkester RTV Slovenija vsako leto priredi božični koncert. Foto: Branko Čeak
Simfonični orkester RTV Slovenija vsako leto priredi božični koncert. Foto: Branko Čeak
V Komornem zboru Ave prepevajo pevci iz vse Slovenije in zamejstva. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Otroški pevski zbor RTV Slovenija se ponaša z lepim številom koncertov in uspešnih nastopov. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Simon Krečič je kljub mladosti že priznan pianist in dirigent. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Božični koncert Simfoničnega orkestra RTV SLO

Pod dirigentsko taktirko Simona Krečiča so v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma zazvenele znane slovenske božične pesmi ter Missa Seraphica Hugolina Sattnerja in Koncert v g-molu za orgle, godala in timpane Francoisa Poulenca.

Simfonični orkester RTV Slovenija je bil ustanovljen leta 1955 in je v svoji več kot polstoletni zgodovini zapustil globoko sled v slovenskem glasbenem življenju. Od leta 2006 orkester vodi kitajski dirigent En Shao.

Komorni zbor Ave je bil ustanovljen leta 1984 v župniji Ljubljana Vič kot Vokalna skupina Ave. Pod umetniškim vodstvom ustanovitelja Andraža Hauptmana je skupina kmalu prestopila prag domače župnije in s kakovostnim poustvarjanjem raznolike zborovske glasbe osvojila poslušalstvo doma in v tujini. Obenem se je razširila v komorni zbor, v katerem prepevajo pevci iz vse Slovenije in zamejstva.

Otroški pevski zbor RTV Slovenija deluje že od leta 1957. V zadnjih letih se ponaša z lepim številom koncertov in uspešnih nastopov. V široki paleti nastopov Otroškega zbora vzbuja posebno pozornost sodelovanje v operi Boris Godunov v avgustu 2007, skupaj z opero iz Bolšoj teatra. Pogosto snema tudi v televizijskih oddajah, videli smo ga pri Zajčku Binetu in v filmu Lepo je biti Mozart. V letu 2008 je predstavil obsežno novo glasbeno pravljico, Gal v galeriji, na besedilo Svetlane Makarovič in glasbo Tadeje Vulc. Vulčeva je za zbor napisala tudi prvi del novega vodiča po orkestru, "Pisani svet orkestra", ki ga je zbor predstavil na letnem koncertu v lanski sezoni. Zbor vodi Anka Jazbec.

Simon Krečič je leta 2002 je zaključil študij klavirja na ljubljanski akademiji za glasbo kot zadnji diplomant prof. Acija Bertonclja, julija 2005 pa podiplomski študij klavirja na visoki umetniški šoli v Bernu v razredu prof. Aleksandra Madžarja. V času študija je prejel več nagrad in priznanj s slovenskih državnih ter mednarodnih tekmovanj. Poleg solističnega nastopanja je Simon Krečič zelo iskan komorni glasbenik. Oktobra 2008 sta se z violinistko Anjo Bukovec vrnila s svetovne turneje, v sklopu katere sta nastopila v najeminentnejših dvoranah pomembnih svetovnih mest. V kratkem bo izšla njuna prva zgoščenka.

Krečič je tudi zelo izkušen orkestrski glasbenik; v orkestru Slovenske filharmonije in na festivalskih koncertih Slowind je izvedel veliko najzahtevnejših partov za inštrumente s tipkami. Pomembno mesto v njegovem delovanju ima izvajanje slovenske sodobne glasbe. Poustvaril je številna dela pomembnih slovenskih skladateljev (Globokar, Lebič, Rojko, Šenk, Šuklar, Lazar, Golob, Srebotnjak ...). Med študijem v Švici se je začel intenzivno ukvarjati z dirigiranjem. Od septembra 2009 vodi simfonični orkester Domžale-Kamnik. Njegova najvidnejša dirigentska uspeha sta dirigiranje koncerta orkestra Slovenske filharmonije v sklopu Slovenskih glasbenih dni marca 2009 ter vodenje istega orkestra na koncertu nagrajencev tekmovanja TEMSIG februarja 2010.

Tone Potočnik, rojen 1951, prihaja iz Bukovice v Selški dolini. Na akademiji za glasbo v Ljubljani je študiral orgle (prof. Hubert Bergant) in klavir (prof. Marjan Lipovšek). Študij klavirja je nadaljeval v Zagrebu, v razredu Vladimirja Krpana. Leta 1978 je o
dšel na študij v Rim, kjer je s krajšimi prekinitvami ostal 15 let. Ustanovil je zbor Schola cantororum Labacensis s katero je do zdaj posnel zgoščenko Ego sum ressurectio et vita, ter zbor Schola Cantorum Cantate Domino. Oba se posvečata enoglasnim srednjeveškim napevom. Leta 2005 je postal častni občan občine Železniki. Aktiven je tudi kot organist in se je do zdaj predstavil skorajda na vseh cerkvenih orglah na Slovenskem. Je dolgoletni korepetitor tenorista Janeza Lotriča, sicer pa tudi stalni organist Komornega zbora Ave.

Božični koncert Simfoničnega orkestra RTV SLO