Drugi del večera bodo odprli godalci različnih starosti iz slovenskih glasbenih šol s skupnima točkama, ki so se ju naučili na delavnicah Godalkanja. Foto: Bojan Stepancic
Drugi del večera bodo odprli godalci različnih starosti iz slovenskih glasbenih šol s skupnima točkama, ki so se ju naučili na delavnicah Godalkanja. Foto: Bojan Stepancic
Godalkanje temelji na prizadevanjih za integracijo znanja evropskih tradicionalnih violinskih stilov (folk glasba) s klasično glasbo in improvizacijo. Foto: Bojan Stepancic
Simbolični orkester je nastal iz potrebe po orkestralnih glasbenikih, ki bi s poglobljenim poznavanjem stilskih omejitev in tehničnih prvin evropskih ljudskih glasb znali brati tudi onstran notnih gradiv. Foto: Bojan Stepancic

V prvem delu večera bosta v sodelovanju s Simboličnim orkestrom nastopila kitarista Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa - Dino, ki tvorita duo Aritmija.

Melodika in ritmika etno balkanskega izročila
Njuna glasba je fuzija različnih slogov, najbolj pa se naslanja na melodiko in ritmiko etno balkanskega izročila. Z duom bodo nastopili Dejan Gregorič (violina), Bojan Cvetrežnik (violina), Barja Drnovšek (violina) in Klemen Bračko (viola), ki bodo predstavili tudi novejše skladbe dua, aranžirane za godala.

Njihovo sodelovanje sega v leto 2014, ko se je duo pridružil projektu European Symbolic Orchestra, nadgradnji Simboličnega orkestra, in Terrafolku na daljši mednarodni turneji. Takrat se je porodila ideja, da bi sicer kitarske skladbe dua dobile godalno preobleko.

Simbolični orkester je nastal iz potrebe po orkestralnih glasbenikih, ki bi s poglobljenim poznavanjem stilskih omejitev in tehničnih prvin evropskih ljudskih glasb znali brati tudi onstran notnih gradiv.

V poklon velikanu srbske violine
Drugi del večera bodo odprli godalci različnih starosti iz slovenskih glasbenih šol s skupnima točkama, ki so se ju naučili na delavnicah Godalkanja. Koncert se bo prevesil v poklon velikanu srbske violine Aleksandru Šišiću, začetniku novega glasbenega sloga, v katerem je spojil klasično violinsko tehniko z melodijami srbske (in balkanske) narodne glasbe.

Njegove skladbe bodo izvajali Bojan Cvetrežnik (solo violina), Barja Drnovšek (druga violina), Uroš Jezdić (harmonika), Rok Škrlj (e-bass), Žiga Šercer (tolkala), Klemen Bračko (kitara, kontrabas) in Areh Mahkovic (kontrabas), ki bodo poskrbeli za pravo tradicionalno srbsko poročno slavje.

Osem let godalne igre
Veliki gala koncert Godalkanje prirejajo kot uspešen zaključek študijskega leta. Godalkanje je celoletni program godalne igre, ki dopolnjuje ali nadgrajuje že pridobljeno znanje sodelujočih.

Pionir in glavni mentor Godalkanja je akademski in ljudski glasbenik Bojan Cvetrežnik, ki je v osmih letih od začetkov Godalkanja k sodelovanju privabil mnogo vrhunskih strokovnjakov za različne godalne stile iz različnih držav. Vsako leto v programih Godalkanja sodeluje množica otrok, mladostnikov, akademskih glasbenikov ali študentov. Mentorji na poklicno glasbeno pot usmerjajo številne mlade glasbenike.

Godalkanje temelji na prizadevanjih za integracijo znanja evropskih tradicionalnih violinskih stilov (folk glasba) s klasično glasbo in improvizacijo. Nadgrajuje klasično znanje, pridobljeno v glasbenih šolah, z uvajanjem in predstavljanjem različnih glasbenih žanrov in glasbene improvizacije.