Program festivala v Stari elektrarni bo sklenila Maja Pihler - Bilbi. Foto: Založba Celinka
Program festivala v Stari elektrarni bo sklenila Maja Pihler - Bilbi. Foto: Založba Celinka

Glasba sprošča tistega, ki igra, in tistega, ki posluša.

Umetniški vodja festivala Janez Dovč
Umetniški vodja festivala je harmonikar in skladatelj Janez Dovč, znan tudi kot član zasedbe Terrafolk. Foto: Založba Celinka

Po besedah umetniškega vodje Janeza Dovča bo festival ponudil "teden odprtih ušes", v sklopu katerega se bo mogoče seznaniti z novimi izdajami glasbenikov, ki delujejo pod okriljem založbe Celinka. Kot je poudaril na novinarski konferenci, je namen glasbenega festivala Godibodi omogočiti prostor mirnega poslušanja nove glasbe in ustvarjanja lastnega mnenja o njej.

Več podrobnosti o dogajanju na festivalu Godibodi najdete tukaj.
Festival bo v Stari mestni elektrarni drevi ob 20.00 odprl koncert Roberta Jukiča in zasedbe Kramp. Sestavljajo jo vokalist Metod Banko, Andraž Mazi, ki se bo predstavil na več glasbilih, ter vokalist in kitarist Sergej Ranđelović. Med drugim bodo predstavili glasbo z nove zgoščenke Dobrote iz skrinje zarote. Po besedah Jukiča je glasba na zgoščenki izrazito vokalna, idejno zasnovana na črno-belem svetu vesternov, žanrsko pa sega od bluesa do ljudskih napevov.

Na prvi večer festivala bo nastopila tudi pevka Mateja Starič ob spremstvu svoje skupine Prototipi. Predstavila se bo z avtorskimi skladbami, za katere je prispevala tako besedila kot glasbo. Močan poudarek je na besedilih, v katerih obdeluje različne teme, od nogometa in prehrane do ljubezni. Njena glasba žanrsko še najbolj sodi v pop, prežet z gledališko in filmsko glasbo, je pojasnila.

Drugi dan festivala bo po Dovčevih besedah v celoti posvečen projektom, vezanim na ljudsko glasbo. Ob 20.00 bo v Stari elektrarni pevka Ljobo Jenče predstavila projekt Slovenija: Odmevi večnosti, ki bo kmalu v obliki knjižice z zgoščenko izšel pri Mohorjevi založbi Celovec v sozaložništvu s Celinko.

V drugem delu večera bo nastopila skupina Ba-rock z gostom, raperjem Trkajem. Na koncertu bodo predstavili priredbe ljudskih pesmi iz zgoščenke Prebrane. Po besedah avtorja priredb Uroša Rakovca bo koncert ponudil paleto različnih žanrov od filmske preko klasične glasbe vse do rocka in repa. Svojo prvo samostojno zgoščenko Iz dneva v dan bo v četrtek predstavil mariborski kantavtor Marko Grobler.

V petek bo na sporedu koncert priznane madžarske flavtistke Eszter Horgas s skupino ClassJazz band. Nad madžarsko glasbenico, ki je izdala že več kot 20 albumov, je navdušen tudi madžarski veleposlanik v Sloveniji Istvan Szent-Ivanyi. Poudaril je, da je počaščen, da lahko v okviru madžarskega predsedovanja EU sodelujejo na festivalu, in sicer z uveljavljeno madžarsko pevko, ki ruši meje med glasbenimi žanri. Program festivala v Stari elektrarni bo v soboto sklenila Maja Pihler - Bilbi.

Vsak večer bodo po koncu programa v Stari elektrarni ob 22.00 sledili še koncerti v hostlu Celica. Na njih bodo nastopili Brina, Volk Folk, Ariel Cubria in QuatroPorTango.

V sklopu festivala bo v Celici na ogled razstava petih fotografov Alana Orliča, Aleša Rose, Bojana Stepančiča, Borisa Voglarja in Iztoka Amerška. Predstavili se bodo z izborom koncertnih fotografij.

Letos bo festival Godibodi zavzel tudi Festivalno dvorano, kjer bo v nedeljo na sporedu koncert z naslovom Bojan Cvetrežnik & Godalkanje. Na koncertu bodo udeleženci delavnice Godalkanje z mentorji predstavili svoj repertoar. Festival pripravlja glasbena agencija in založba Celinka v sodelovanju z Zavodom Godibodi.

Glasba sprošča tistega, ki igra, in tistega, ki posluša.

Umetniški vodja festivala Janez Dovč