Eva Hren, ki je bila nekdaj članica skupine Katrinas, je s triom Sladcore posnela prvenec, na katerem so predelali slovenske ljudske pesmi. Foto: www.bunker.si
Eva Hren, ki je bila nekdaj članica skupine Katrinas, je s triom Sladcore posnela prvenec, na katerem so predelali slovenske ljudske pesmi. Foto: www.bunker.si
Zasedba Aphra Tesla & Električno gledališče predstavlja kabaretni projekt, ki v odtenkih zvoka postavlja ogledalo nam, poslušalcem, in tišini sami. Foto: www.bunker.si

Pod taktirko harmonikarja Janeza Dovča in v okviru agencije Celinka že drugo leto zapovrstjo v Stari elektrarni poteka koncertni cikel Godibodi. Z imenom glasbeniki želijo ponazoriti, da je muziciranje način bivanja, in ne le 'godenje'. Z dogodkom, ki poteka od 15. do 30. aprila, želijo organizatorji zapolniti vrzel v povezovanju glasbenikov, kar je bila tudi prvotna pobuda za samostojno organizacijo pred dvema letoma.

Vsak na svoj način
Godibodi je odprla Eva Hren s triom Sladcore (Marko Boh, Marko Gregorič, Blaž Grm), ki na pretanjen, minimalističen, obenem pa nadvse igriv, duhovit, prešeren, izviren in sodoben način izvajajo slovenske ljudske pesmi. Koncert je bila obenem tudi krstna izvedba letos izdanega prvenca.

V četrtek bo sledila skupina Aritmija, ki je, navdušena nad balkanskim etnom, sprva preigravala tradicionalne skladbe tega območja, nato pa izoblikovala samosvoj etnorokovski slog. Danes v njenem repertoarju prevladujejo avtorske skladbe.

Sklepni del v madžarskem duhu
V drugem festivalskem tednu bosta 22. in 23. aprila sledila dva nastopa: pihalec z makedonskimi koreninami Vasko Atanasovski in italijanski harmonikar Simone Zanchini bosta odigrala svojo avtorsko godbo, zasedba Aphra Tesla & Električno gledališče pa bo z gosti predstavila svoj pogled na glasbo, ki v poigravanju z zvoki in barvami spominja na kabaret.

Predzadnji dan cikla bo nastopila skupina Jararaja, ki na svojevrsten način ohranja slovensko ljudsko izročilo, kot gosta se bosta skupini premierno pridružila citrarka Irena Zdolšek in pevec Aleš Hadalin. Godibodi se bo končal z nastopom skupine Kisha in pevke Anđe Marić. Glasbeniki bodo predstavili elektroakustično vizijo madžarske ljudske glasbe in ljudskega pesništva in se obenem poklonili tudi tamkajšnjim pevkinim prednikom.

L. Š.