Helena je velika zmagovalka Evrosonga 2005. Foto: epa
Helena je velika zmagovalka Evrosonga 2005. Foto: epa
Slovenske glasove je podala Katarina Čas. Foto: RTV Slo
Omar je kljub odličnemu nastopu končal v predizboru. Foto: RTV Slo
Madžarsko je zastopala zasedba NOX. Foto: epa
Helena Paparizou je pred finalnim izborom veljala za največjo favoritko. Foto: epa
Predstavnik Hrvaške Boris Novković je imel zelo gimnastično razpoloženega tolkalca Foto: epa
Ledina Celo iz Albanije je pripravila atraktiven nastop. Foto: epa

Evropska občinstva so odločila - zmagovalka letošnjega izbora za pesem Evrovizije je grška predstavnica Helena Paparizou.
Helena, ki je za favoritinjo veljala že pred finalnim večerom, je na tekmovanju sodelovala s pesmijo My Number One in zanjo prejela 230 točk. Na drugo mesto se je uvrstila predstavnica Malte Chiara (pesem Angel je prejela 192 točk), tretja pa je Romunija (Luminita Anghel & Sistem so zapeli pesem Let Me Try, ki je na koncu zbrala 158 točk).
Na koncu je bila najbolj tesna odločitev za tretje oziroma četrto mesto, v kateri so prav v zadnjem glasovanju - delili so glasove Francozov - romunski predstavniki premagali Latvijca. Slednja sta tako končala na četrtem mestu, prejela pa le točko manj od Romunije.

Začetek in konec glasovanja sta oznanila svetovna boksarska velezvezdnika Vladimir in Vitalij Kličko, ukrajinski predsednik Juščenko pa je zmagovalni pevki podelil tudi posebno nagrado - kip iz čistega zlata v obliki starinskega ukrajinskega okrasa.

Slovenija: 12 točk Hrvaški
Slovenija je dvanajst točk prisodila hrvaškemu predstavniku Borisu Novkoviću (Vukovi umiru sami), deset Srbiji in Črni gori (zasedba No Name je izvajala pesem Zauvijek moja), osem točk pa so glasovalci prisodili predstavnicam Bosne in Hercegovine (Femminem, Call me). Po vrsti pa so si nasto proti eni točki sledili še predstavniki Latvije, Švice, Makedonije, Norveške, Moldavija, Grčije in Malte.

Omar v predizboru dvanajsti
V finale se je neposredno uvrstilo 14, deset pa jih je moralo najprej v predizbor, v katerem je ostal tudi naš predstavnik Omar Naber. Tam je naš predstavnik zasedel 12. mesto, glasovalci pa so mu namenili 69 točk.

Prireditev sta tako kot v četrtek vodila DJ Paša in Maša Efrosinina, komentar za slovenske TV-gledalce pa je prispevala Mojca Mavec. Prireditev naj bi si po prvih ocenah ogledalo približno 150 milijonov gledalcev, slovenski pa so jo lahko v neposrednem prenosu spremljali na 1. programu TV Slovenija.


Vabimo vas tudi k ogledu predizbora Evrovizije 2005.

Ruslana je le nastopila
Gledalce prireditve je ob začetku prireditve zabavala tudi lanska zmagovalka Ruslana, ki je bila sprva predvidena tudi za voditeljico izbora, a v Kijevu nastopila le s svojo novo pesmijo On Fire. Tako kot Wild Dance, s katero je lani osvojila gledalce po vsej Evropi in Ukrajini prinesla zmago, je tudi On Fire energična pesem, pri kateri ji na odru stoji ob strani osem plesalcev in štiri plesalke.

Na stavnicah vselej v vodstvu Helena
Pred prireditvijo je bilo živahno tudi dogajanje na stavnicah, na katerih je najboljše kazalo Grčiji, Malti, Norveški, Švici in Madžarski, najmanj možnosti za zmago pa so pripisovali Turčiji. Zmagovalko so s telefonskim glasovanjem izbrali gledalci v vseh 39 državah, ki so sodelovale na jubilejnem izboru, saj so v Kijev izide glasovanja v svoji državi sporočile tudi udeleženke, katerih predstavniki se niso prebili prek polfinala.

Preveč proslavljanja škodi ... nekoliko
Tekmovalci so dan pred finalom prestali tudi generalko, na kateri je imel največ težav Walters iz latvijskega dua, ki je uvrstitev v finale proslavil tako zavzeto, da je eden izmed pevcev ostal brez glasu. Kljub temu pa sta latvijska predstavnika svoj nastop opravila brez težav in se uvrstila na za mnoge nepričakovano visoko četrto mesto.


Svoje mnenje o Evroviziji lahko izrazite tudi na spletnem forumu.

SMS-stavci izbrali Borisa Novkovića
Na spletni stavnici, ki jo je pripravil MMC RTV Slovenija se je kot glavni favorit izkazal hrvaški predstavnik Boris Novković, ki je prejel 24% glasov. Na drugem mestu na stavnici so končali predstavniki Srbije in Črne gore (15 %), z devetimi odstotki sledi Norveška, odstotek manj pa ima Švica. Sodelujoče na SMS-stavnici je torej prepričal hrvaški predstavnik, ki je na Evroviziji sodeloval z balado Vukovi umiru sami (Volkovi umirajo sami).


Preizkusite se tudi v posebni evrovizijski igri spomina.

Težave s telefonskim glasovanjem
Prav telefonsko glasovanje pa spet buri duhove, saj so v petek na uradni strani Evrovizije objavili novico, da so se pri njem v Albaniji, Andori in Maroku zgodile nepravilnosti, zato naj bi namesto glasov občinstva obveljali glasovi strokovne žirije. A na tiskovni konferenci v petek zvečer je EBU sporočil, da je glasovanje potekalo korektno in da ni bilo nepravilnosti. Kljub temu je nekaj držav že napovedalo pritožbo, med njimi tudi Grčija, ki ji v polfinale sploh ni bilo treba.

18. maja 2006 se dobimo v Atenah
Na tiskovni konferenci je EBU sporočil že tudi, kdaj bo izbor pesmi Evrovizije potekal prihodnje leto. Ljubitelji evrovizijskih popevk naj si za polfinalni večer, v katerem bo spet nastopila Slovenija, rezervirajo 18. maj, dva dneva kasneje pa bo potekal še finalni izbor. Izbor bo že tradicionalno potekal v državi, ki je zmagala na letošnjem tekmovanju, torej v Grčiji.