Originalno hišo, v kateri je živel ian Curtis, je Arton Corbijn uporabil v filmu Nadzor. Foto:
Originalno hišo, v kateri je živel ian Curtis, je Arton Corbijn uporabil v filmu Nadzor. Foto:

V čisto povprečni hiši v Macclesfieldu je Curtis s svojo ženo Deborah in hčerko Natalie živel vse do leta 1980, ko se je njegovo življenje prezgodaj končalo. Hiša se je februarja letos na trgu pojavila na prodaj za 115 tisoč funtov.

Curtis, ki se je boril z epilepsijo in hudo depresijo, si je prav v kuhinji te hiše življenje vzel pri rosnih 23 letih. Prav to hišo je pozneje Anton Corbijn uporabil kot snemalno lokacijo za film Control (2007), ki je tematiziral prav kariero in smrt Iana Curtisa.

Ko je vneti oboževalec Hadar Goldman letos ugotovil, da je hiša že v procesu prodaje drugemu zasebnemu kupcu, je posegel vmes in k zahtevani vsoti dodal še 75 tisočakov, da so hišo prodali njemu. Za to ga je menda navdihnila neuspešna kampanja na spletni strani Indiegogo, ki je za isti namen zbrala pičlih dva tisoč funtov.

"Čeprav sem na koncu plačal 190 tisoč funtov - skoraj dvakrat več od zahtevane cene -, se mi je zdelo, da moram posredovati, še posebej ko sem slišal za neuspeh oboževalcev, ki jim ni uspelo kupiti hiše, v kateri je živel eden izmed glasbenih idolov moje mladosti."

Goldman zdaj namerava v sodelovanju s klubom oboževalcev hišo spremeniti v muzej, namenjen "oboževalcem, ljubiteljem glasbe, prijateljem in družini, pa naj bodo iz okolice, iz Velike Britanije ali tujine". Zavezuje se, da bo k projektu pristopil odgovorno in z občutkom. "Pri snovanju bomo uporabili srce in dušo. Dediščino Joy Division je treba ohraniti za oboževalce po vsem svetu. Ko bomo tako daleč, bomo sprejemali predloge vsakogar, ki si bo želel biti del projekta."

Curtisov nekdanji kolega iz skupine, Peter Hook, je v preteklosti že podprl idejo, da bi se hiša spremenila v muzej. "Krasen kompliment se mi zdi, da hoče nekdo ustanoviti muzej skupine, ki je spremenil zgodovino glasbe, in to ne enkrat, ampak dvakrat," je izjavil za The Guardian. "Ianova zapuščina je fantastična, in če navdihuje ljudi po svetu, je to lahko samo dobro."

Na povsem nasprotnem bregu stoji kitarist Bernard Sumner, zdaj član zasedbe New Order - pravi, da je "razklan" ob poslušanju predlogov, češ da se boji, da bi se hiša lahko spremenila v "spomenik samomoru". (Lani je bila na dražbi za 8.400 funtov prodana kuhinjska miza iz hiše, drugi člani skupine so prodajo označili za "neokusno in vznemirjujočo", češ da je bila to za Curtisovo družino zelo boleča izkušnja.)