Marko Hatlak je v 15 letih dejavnega koncertiranja na domačih in tujih odrih uspel zgraditi svojstven in razpoznaven slog, ki nas bo zagotovo navdušil tudi na tem koncertu, posvečenem mojstru džezharmonike Jožetu Kampiču. Foto: osebni arhiv Foto:
Marko Hatlak je v 15 letih dejavnega koncertiranja na domačih in tujih odrih uspel zgraditi svojstven in razpoznaven slog, ki nas bo zagotovo navdušil tudi na tem koncertu, posvečenem mojstru džezharmonike Jožetu Kampiču. Foto: osebni arhiv Foto:
Saksofonist, dirigent, skladatelj in eden najvidnejših slovenskih jazzistov Tadej Tomšič se nam na tokratnem koncertu predstavlja tudi v vlogi aranžerja. Foto: H. Sekoranja
Saksofonist, dirigent, skladatelj in eden najvidnejših slovenskih džezistov Tadej Tomšič se nam na tokratnem koncertu predstavlja tudi v vlogi aranžerja. Foto: H. Sekoranja

Mednarodno uveljavljeni idrijski harmonikar Marko Hatlak in aranžer ter dirigent Tadej Tomšič bosta v soboto, 14. marca, ob 20.00 z Big Bandom RTV Slovenija v Hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons pripravila zanimiv džezovski večer.

Na koncertu Marko Hatlak tribute to Jože Kampič bodo džezovski glasbeniki predstavili paleto glasbenih del različnih zvrsti, program pa bo vseboval tudi več skladb, napisanih za slovenskega mojstra džezharmonike Jožeta Kampiča. Harmonika kot solistični inštrument in džezovski orkester bosta tako raziskovala povsem nove poti, ki se ponujajo v tej zanimivi glasbeni kombinaciji.

Harmonika malo drugače
"Ko sem pred leti prvič slišal Kampičevo zgoščenko, sem bil popolnoma navdušen nad čutnostjo njegovega izvajanja in prvič slišal harmoniko v džez-sving maniri," pojasnjuje Marko Hartlak. Pozneje se mu je utrnila ideja, da bi naredil koncert Kampiču v spomin in ga predstavil ter tako obudil spomin na njegove čase. "Zelo se veselim koncerta in v veliko čast mi je, da bom nastopil z Big Bandom RTV Slovenija pod vodstvom Tadeja Tomšiča in izvedel poleg starejših klasik tudi skladbe Chicka Coree, Piazzolle, Stinga in mojo skladbo Tango Dance."

Od avtorskih skladb do Moulin Rougea
"Program koncerta v Monsu z Markom Hatlakom kot gostom Big Banda RTV Slovenija sem si zamislil kot celovečerni koncert z dvema tematikama in gradacijo dinamike orkestra," pojasnjuje dirigent Tadej Tomšič. Prvi set je posvečen Jožetu Kampiču in je sestavljen iz skladb, izbranih posebej za to priložnost, ki so močno zaznamovale Kampičev opus. "Pri vsaki izmed teh se bo Marku poleg ritemske sekcije pridružil solist iz orkestra, s katerim bo skladba dobila popolnoma nov pridih. Lahko rečem, da je prvi del koncerta subtilen, prefinjen, čustven in skuša zajeti duh Jožeta Kampiča. V drugem setu bomo nadaljevali polno dinamiko Big Banda in poleg že omenjenih skladb uveljavljenih glasbenikov in skladb iz muzikala oziroma filma Moulin Rouge slišali tudi kakšno avtorsko skladbo gosta in solista na klavirski harmoniki Marka Hatlaka. Vse skladbe bodo v mojih aranžmajih predstavljene premierno za to zasedbo," dodaja Tomšič.

Kdo sta gostitelja večera?
Marko Hatlak
, slovenski harmonikar idrijskih korenin, je svojo glasbeno pot začel pri šestih letih v lokalni glasbeni šoli, po Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pa ga je pot vodila v Nemčijo, najprej v Weimar, nato pa še v Würzburg, kjer je podiplomski študij zaključil pri slovitem profesorju Stefanu Hussongu. Kot solist je v 15 letih dejavnega koncertiranja na domačih in tujih odrih uspel zgraditi svojstven in razpoznaven slog. Raznolike glasbene zvrsti - tango, etno, baročno in sodobno glasbo - poslušalcem z odra približa tudi prek besede in tako na vsakem koncertu vzpostavi pristen stik z obiskovalci.

Saksofonist, dirigent in skladatelj Tadej Tomšič, ki se nam na tokratnem koncertu predstavlja tudi v vlogi aranžerja, je eden najvidnejših slovenskih džezistov. Že vrsto let je član in dirigent Big Banda RTV Slovenija. Z glasbo se ukvarja od šestega leta, pri čemer je bila njegova prva ljubezen klarinet, ki ga je nato po vpisu na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu zamenjal za saksofon, hkrati pa se je tudi popolnoma posvetil džezu. Leta 1998 se je kot eden najboljših diplomantov takratne generacije vrnil v Ljubljano in kot prvi tenor saksofonist stopil v vrste Big Banda ter leta 2004 postal tudi eden njegovih rednih dirigentov.