Zmagovalno pesem Improvizije izbere udeleženo občinstvo, razdeljeno v regije Evrope. Foto: Urška Boljkovac/Cakarjev dom
Zmagovalno pesem Improvizije izbere udeleženo občinstvo, razdeljeno v regije Evrope. Foto: Urška Boljkovac/Cakarjev dom
Improvizija
Narobovci svojo parodijo Evrovizije pripravljajo že deseto leto. Foto: Urška Boljkovac/Cakarjev dom
Improvizija
Stilsko povsem raznovrstne zasedbe se bodo znova potegovale za naslov zmagovalne popevke Improvizije leta. Foto: Bojan Dekleva

Parodijo Evrovizije na 'impro način' so desetič predstavili v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Letos so z desetimi popevkami še posebej pretiravali s kičem, pravi umetniška vodja projekta Maja Dekleva Lapajne. Kot še dodaja, so si zamislili Improvizijo, ki je žanrsko, kostumsko in scensko pestra, predvsem pa živa, z močnim sodelovanjem občinstva, ki bo predlagalo naslove pesmi. Nastopajoči so glede na izbrane naslove improvizirali besedila in melodije popevk.
Za dodatno količino kiča je skrbel glamurozni voditeljski par, Ana Marija Mitić in Tomaž Lapajne Dekleva, spontane popevke pa je dopolnjevala še nepogrešljiva drama v zakulisju. Organizatorji tudi letos pričakujejo razprodano in razgreto Linhartovo dvorano.
Na oder bodo stopili ...
V desetih tekmovalnih popevkah je sodelovalo osem pevcev, Boštjan Gorenc - Pižama, Alenka Marinič, Juš Milčinski, Sonja Vilč, Vanči Žorž, Peter Frankl, Ana Lavrinc in Eva Škofič Maurer. Za glasbeno spremljavo je skrbel šestčlanski bend, maestro Goran Završnik, Polona Janežič na klaviaturah, Igor Bračič na kitari, Boštjan Gombač na klarinetu in drugih pihalih, Matej Tekavec na basu in Rok Koritnik na bobnih. Za kostumografijo je poskrbel Mario Dragojević, za scenografijo pa Tomaž Lapajne Dekleva.
Občinstvo, ki je bilo razdeljeno v regije Evrope, je zmagovalca večera izbralo s 'televotingom', iz 'green rooma' se je javljal Nejc Simšič, Vid Sodnik, Gregor Moder, Jan Hrušovar in Mojca Weber so bili poročevalci z različnih koncev Evrope.

Seznam nastopajočih razkriva imena Lady Haha, Diane Draž in Dunajskih dečkov, zasedbe Sirotke, ki bo na sodoben način zapela slovensko ljudsko pesem, pevka Magnifica pa se bo predstavila s štirimi pomanjkljivo oblečenimi dekleti in 'hudim' avtomobilom. Nastopili so elektronski punk Gluha koza, partizanski pevski zbor narodne herojinje Brede Vrhovec, 'terasa bend' Duo Romantica, skupine Kokos in vrtnica, bluzduet Adela Žar in Feliksa Smole ter Ognjesrčni varuhi skrivnosti.
Nagrajeno improustvarjanje
Narobovci, ki so si pridobili močno prepoznavnost tako doma kot v tujini, raziskujejo in ustvarjajo živo umetnost - ulične intervencije, gledališke dogodke, radijske posege ali interaktivne predstave. Kolektiv je bil za svoje delo nagrajen s prvo nagrado kanadskega festivala Improvaganza, kjer so gostovali s predstavo Klic, in nagrado občinstva na festivalu Impronale v Nemčiji za predstavi De.Kons in Klic. Za projekt Velika sestra so leta 2007 prejeli Ježkovo nagrado.