Na listu, ki bo novega lastnika dobil na dražbi, so med drugim verzi iz pesmi o razpadu zveze Most Likely You Go Your Way and I'll Go Mine, ki jo najdemo na Dylanovem sedmem studijskem albumu Blonde on Blonde. V pesmi se pripovedovalec nikakor ne more sprejeti nepredvidljivosti in pomanjkanja predanosti partnerice.

Delček zapiskov, ki bodo novemu lastniku morda ponudili vpogled v Dylanov ustvarjalni proces. Foto: Sotheby's
Delček zapiskov, ki bodo novemu lastniku morda ponudili vpogled v Dylanov ustvarjalni proces. Foto: Sotheby's

Ideje, ki jih poznamo, a v malo drugačni obliki
Na roko napisani znani verzi dopolnjujejo druge, ki jih Dylan ni nikoli posnel. Natipkane in z roko napisane verze je kantavtor prirejene uporabil v različnih skladbah, med njimi v skladbi Temporary Like Achilles z albuma Blonde on Blonde. Verz, v katerem se avtor spopada z Jezusom, hudičem in izgubo nedolžnosti, je bil sčasoma prirejen za skladbo Obviously Five Believers z istega albuma. Pri Sothebyju napovedujejo, da bo rokopis dosegel ceno nekje med 12 in 15 tisoč funti.

Proti sredi strani so natipkani verzi, ki omenjajo hrib Golgota, mesto Jezusovega križanja. Hrib je znova omenjen v Dylanovem krščanskem obdobju z verzom v pesmi Saving Grace (1980): "There's only one road and it leads to Calvary." (Le ena pot vodi do Golgote.)

Zapiski so najbrž nastali v Nashvillu, kjer je Bob Dylan v februarju in marcu leta 1966 posnel morda ključni album svoje kariere.

Sorodna novica Dylan ustvarjalni molk prekinil s 17-minutno pesmijo o atentatu na Kennedyja

Še lahko sodelujete
Leta 2014 je sicer dražbena hiša Sotheby's prodala rokopis Dylanove pesmi Like a Rolling Stone (1965) za kar dva milijona dolarjev, kar je rekorden znesek za na dražbi prodano besedilo pesmi. Tokratna spletna dražba se je začela v torek in bo potekala do 12. maja.

Spletni prodajalec spominskih predmetov Moments in Time pa prav tako v teh dneh za 2,2 milijona dolarjev ponuja, kar naj bi bil delovni rokopis še ene temeljne Dylanove pesmi The Times They Are A-Changing (1964).

Po osmih letih albumov priredb je letos Dylan presenetil z izdajo izvirnih skladb. Njegovo najdaljšo skladbo do zdaj, Murder Most Foul (2020), ki traja 17 minut, kritiki hvalijo kot ambiciozen pogled na tragično zgodbo nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja in ameriško popkulturo. Sledila ji je I Contain Multitudes (2020), v kateri so omenjeni Ana Frank, Indiana Jones, skupina Rolling Stones in William Blake.