Botru soula se je prišel poklonit tudi Michael Jackson. Foto: Reuters
Botru soula se je prišel poklonit tudi Michael Jackson. Foto: Reuters
James Brown
Možnost slovesa od legendarnega glasbenika so imeli tudi številni oboževalci. Foto: Reuters
James Brown
Boter soula je izdal več kot 50 albumov. Foto: EPA

Spor se je vlekel vse od glasbenikove smrti na lanski božič, saj je bil kraj pokopa povezan tudi z razdeljevanjem Brownove dediščine. To je še dodatno zapletlo vprašanje o tem, ali je bil Brown zakonito poročen s svojo zadnjo ženo Tomi Rae Hynie Brown, ki ji ni po branju oporoke pripadel niti cent.

Odvetnik družine ni želel sporočiti, kje bo glasbenik le pokopan, zagotovil pa je, da bo kraj pokopa dovolj spodoben. Obred, ki bo lahko že v naslednjih dneh, le še sodni odlok morajo družinski člani podpisati, bo verjetno potekal v družinskem krogu, je še sporočil odvetnik. Brown je želel biti pokopan na svojem posestvu na Beech Islandu, a je to vprašljivo, saj se ne ve, kdo bo zdaj dobil posestvo.

Je Jamesov oče ali ni?
Še preden pa glasbenika, ki so ga številni imeli za največjega garača v glasbenem svetu, pokopljejo, bo sodnik verjetno dovolil, da mu odvzamejo DNK, ki naj bi ga uporabili za očetovske teste. Brown je namreč naročil, naj po njegovi smrti preverijo, ali je res oče Jamesa Josepha Browna II. "Ne zaradi mene, zaradi drugih družinskih članov," je naročil glasbenik, zaslužen za to, da je funk postal del mainstreamovske glasbe.

Zadnja partnerka na sodišče
Brown se je poročil štirikrat, nazadnje leta 2001 s Tomi Rae Hynie, a se mnogi sprašujejo, ali je bil zakon veljaven, saj je bila Tomi Rae takrat še poročena, kasneje pa so njen prvi zakon razveljavili. Zadnja Brownova partnerka je zaradi izključenosti iz oporoke že napovedala, da bo na sodišču zahtevala, da ji pripade polovica glasbenikovega premoženja, še sedmino pa bo zahtevala za svojega sina.

Navdihnil Jaggerja in Bowieja
Premoženje, za katerega se zdaj prepirajo člani njegove družine, si je Brown nabral s trdim delom. V svoji karieri je posnel več kot 50 albumov, še novembra lani pa je koncertiral v Evropi. V nasprotju s številnimi glasbeniki, ki nastope nizajo drugega za drugim, koncert pa je enak koncertu, si je Brown na nastopih dal duška in koncerte podaljšal tudi za uro, če je bil razpoložen.

Njegov ples je navdihnil Micka Jaggerja in Michaela Jacksona, njegova glasba pa Davida Bowieja, Ice-T-ja, Public Enemy in mnoge druge. Bil je eden izmed prvih, ki je dobil prostor v hiši slavnih glasbenikov rokenrola, leta 1992 je prejel grammyja za življenjsko delo, leto pozneje pa še priznanje za življenjsko delo na nagradah rhythm & blues foundation pioneer awards.