Janez Lotrič je že kot študent nastopil v vlogi Nemorina v Ljubezenskem napoju, kar je bil uvod v izjemno pevsko kariero. Foto: MMC RTV SLO
Janez Lotrič je že kot študent nastopil v vlogi Nemorina v Ljubezenskem napoju, kar je bil uvod v izjemno pevsko kariero. Foto: MMC RTV SLO

Lotričev repertoar obsega več kot 50 opernih vlog, občinstvo in kritike pa je osvojil že s prvimi nastopi v Mariboru. Njegov vzpon se je začel z nagradami v tujini in s ponudbo, da med letoma 1995 in 1996 poje Don Joseja in Turidduja v Carmen in Cavallerii rusticani v Salzburgu. Sledile so uspešne predstavitve v Dunajski državni operi, Nemški operi v Berlinu, Operi Comique v Parizu in Državni operi v Hamburgu. V Dunajski državni operi je med letoma 1996 in 2010 odpel 13 različnih vlog v 117 predstavah.

Leta 2000 je prvič nastopil v Operi Bastille v Parizu, njegov zmagoslavni pohod pa se je nadaljeval po opernih odrih po vsem svetu. Kljub številnim gostovanjem po svetu se je pogosto vračal domov, kjer je pel tako v ljubljanski kot mariborski operni hiši. Pel je pod taktirko najslavnejših sodobnih dirigentov, skupaj z velikimi opernimi imeni tega časa.

Tenorist del vrha mednarodnih pevskih zvezd
Lotrič nadaljuje pot slovenskih tenoristov v svet, ki so jo začeli Anton Dermota, Josip Gostič ter Rudolf Francl in je brez dvoma njihove dosežke tudi presegel. Uvršča se v sam vrh mednarodnih pevskih zvezd na vseh celinah razen v Avstraliji, je v utemeljitvi zapisal Henrik Neubauer.

Nagrada nosi ime po baritonistu Samu Smerkolju, ki je bil med slovenskimi opernimi prvaki ne le odličen pevec, ampak tudi izvrsten igralec. Za svoje delo je dvakrat dobil Prešernovo nagrado. Doslej so omenjeno nagrado prejeli Vlatka Oršanić, Mirjam Kalin, Rebeka Radovan, Robert Vrčon in Andrej Debevec.

Nagrada Sama Smerkolja Janezu Lotriču
Nagrada Sama Smerkolja Janezu Lotriču