Barbara Jernejčič Fürst je ena redkih izvajalk, ki se posveča delom sodobnih slovenskih skladateljev. Foto: Sara Bano
Barbara Jernejčič Fürst je ena redkih izvajalk, ki se posveča delom sodobnih slovenskih skladateljev. Foto: Sara Bano

Spored koncerta, ki se bo ob 19.30 začel v Slovenski filharmoniji, obsega Ježeve skladbe na besedila Jana Zbašnika, Josipa Murna, Kajetana Koviča, Janeza Menarta in Milana Dekleve, Globokarjevo delo Second Thoughts in Lebičeve Štiri Kocbekove pesmi.
Barbara Jernejčič Fürst je na graški Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost opravila študij zborovskega dirigiranja in glasbeno-dramskega upodabljanja ter pridobila naziv magistrice umetnosti. Bila je članica flamskega opernega studia v Gentu v Belgiji in štipendistka inštituta za mlade umetnike Steans v okviru festivala Ravinia v Chicagu. Ob tem se je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih. Pevki so prisluhnili na odrih graškega Theatra in Palais, Flamske opere v Gentu in Antwerpnu, dunajske komorne opere, gledališča na Dunaju ter operne hiše v Ljubljani in Mariboru. V svoji poustvarjalni zgodovini je oblikovala vloge iz operne zakladnice, pa tudi pomembne koncertne skladbe.
Je ena redkih izvajalk, ki se posveča delom sodobnih slovenskih skladateljev. Pripravila je več kot 50 prvih izvedb slovenskih avtorjev. Za domače in tuje založbe je poustvarila dela na več kot desetih zgoščenkah, samostojno pa je izdala celotni opus samospevov Marija Kogoja ob klavirski spremljavi Bandzinaite in zgoščenko Dotiki s skladbami pretežno domačih skladateljev in skladateljic. Je profesorica solopetja na Akademiji za glasbo.
Gaiva Bandzinaite je v Vilni diplomirala iz klavirja, v Avstriji pa je končala študij pevske spremljave na Umetnostni akademiji v Gradcu. Od leta 1995 je profesorica na solopevskem oddelku Mozarteuma v Salzburgu. Ob klasičnem repertoarju namenja veliko pozornosti glasbi današnjega časa. Bila je sooblikovalka koncertnega cikla Varwe Musica na Dunaju, ki se je ukvarjal z medsebojnim prežemanjem glasbe in likovne umetnosti 20. stoletja.