Foto:
Foto:
Alžirski pevec Cheb Khaled je mednarodno slavo dosegel s pesmijo Aisha.

Kot največjo zvezdo mednarodnega festivala, ki bo v Ljubljani potekal med 6. in 11. junijem, je njegov vodja Bogdan Benigar omenil Khaleda, najpopularnejšega arabskega glasbenika na svetu, ki ga večina poslušalstva pozna po pesmi Aisha, že pred petimi leti pa je nastopil tudi na Drugi godbi. V Križankah in Cankarjevem domu pa bodo med drugim koncertirali tudi malijski kitarist Djelimady Tounkara, trinidadski bobnarji Renegades Steel Band in brazilska skupina Nacao Zumbi. Slovensko glasbeno ustvarjalnost bosta zastopali skupini Čompe in Olivija.

Nestabilne finance zaradi novega davka
Benigar pa je izpostavil tudi nov 25-odstotni davek, ki ga morajo prišteti vsem honorarjem tujih glasbenikov, zaradi česar se bo festival bistveno podražil, saj je večina nastopajočih tujcev.

Eden od večerov rezerviran za Azijo
Najbolj številčno bo na 21. izvedbi Duge godbe zastopana Osrednja Azija, saj bo Ljubljana gostila kar štiri tamkajšnje zasedbe. Med nastopajočimi bodo Tuva, Huun Huur Tu ter skupini iz Tadžikistana in Kirgizije. Aziji bo med drugim posvečen eden od šestih glasbenih večerov festivala.

Prvi trije večeri v Cankarjevem domu, drugi trije v Križankah
Organizatorji bodo poskrbeli tudi za izobraževanje poslušalstva, saj bo pri nas prvič predstavljena glasbena zvrst maloja z otoka Reunion v Indijskem oceanu. Predstavil jo bo Danyela Waroja. Po sedmih letih se v Ljubljano vrača japonski džezovski cirkus Šibusaširasu Orchestra, na repertoarju pa bosta tudi ruska harmonikarka in pevka Evelin Petrova ter italijanski pianist Livio Minafra.