Kino Šiška bo znova postregel z bogatim in raznolikim programom. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Kino Šiška bo znova postregel z bogatim in raznolikim programom. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Za mnoge najtežje pričakovani dogodek v maju - zasedba Tindersticks. Foto: Kino Šiška
Secret Chiefs izvajajo širok nabor glasbenih slogov, med katerimi najdemo surfrock, perzijsko, arabsko in indijsko glasbo, death metal, filmsko glasbo, elektronsko glasbo in mnoge druge.
Berlinska eklektična klubska live senzacija Jahcoozi združuje žanre, kot so grime, punkrock, hip-hop in različne mešanice elektronike, ki s tem na povsem edinstven način definira popglasbo. Foto: Michael Mann
Na svoj račun pa bodo prišli tudi metalci, saj se po Metalcampu vračajo Lamb of God.
Festival pomladi po dveh letih znova gosti Burnta Friedmanna z Jakijem Liebezeitom v pestrem celodnevnem programu.
Letošnji Itak Džafest žur prinaša britanski alterpop Florence & the Machine.

Že v nedeljo ob 20. uri prihajajo Tindersticks ob izidu novega albuma "Falling Down a Mountain". Britanci so se leta 2008 po petletnem premoru vrnili s spremenjeno zasedbo, novim albumom (The Hungry Saw) in s povsem napolnjenimi baterijami ter popolnoma prenovljeni. Skupina tako pojasnjuje, da so po ponovni združitvi postali produktivnejši, tako da čas mirovanja med ploščami praktično ne obstaja več.

Šest koncertnih dni zaporedoma
Sledilo bo šest dni glasbenih dogodkov zaporedoma. Naslednji bo namreč sledil že v torek, 11. maja, ob 19. uri na finalnem izboru za Rock Otočec, kjer se bo predstavilo deset regijskih zmagovalcev, od katerih se jih bo polovica uvrstila na julijski festival.

Takoj naslednji dan pa bomo lahko na velikem odru slišali skupino Secret Chiefs 3 v družbi Fat32 in Congs for Brums. Secret Chiefs izvajajo širok nabor glasbenih slogov, med katerimi najdemo surfrock, perzijsko, arabsko in indijsko glasbo, death metal, filmsko glasbo, elektronsko glasbo in mnoge druge.

New wave v bossa nova preobleki
Dan potem, v četrtek, 13. maja, ob 21. uri, pa bo čas za Nouvelle Vague, francoski projekt-skupina, ki se je leta 2004 lotila enostavnega koncepta - new-wave in punk uspešnice so predelali v bossa-nova stil. Za dosego večje pristnosti pa so pesmi odpele pevke, ki sploh niso poznale izvirnikov. Rezultat je bil velikanska uspešnica, saj so poleg pojavljanja v mnogih TV-oglasih prodali skoraj milijon albumov. Na tretjem albumu so bossa novo zamenjali za country, bluegrass in tudi blues.

V petek, 14. maja, pa se ob 22. uri obeta berlinska eklektična klubska live senzacija Jahcoozi, ki združuje žanre, kot so grime, punkrock, hip-hop in različne mešanice elektronike, ki s tem na povsem edinstven način definira popglasbo. Za podporo bo skrbel Sindikat DJ team.

Octex predstavlja nov album
Naslednji dan bo predstavitev novega albuma Every Sound Tells a Story najbolj profiliranega in mednarodno priznanega slovenskega producenta elektronske glasbe Octexa, ki se giblje nekje med klubom in avantgardo.

Za sklep koncertno nabitega tedna pa bo v nedeljo ob 20.15 predstavitev zaključne produkcije festivala Godibodi 2010. Skupina vrhunskih glasbenikov, uveljavljenih in odličnih solistov ter članov različnih zasedb (Katalena, Jararaja, Magnifico, Kisha, Elevators, Fake Orchestra) bo pod umetniškim vodstvom Janeza Dovča predstavila slovensko ljudsko izročilo v sodobnih in živih priredbah.

V torek, 18. maja, pa se bodo predstavili Extra Life, novo odkritje iskrive newyorške avant rock scene – zmes zahtevnih instrumentalnih struktur Battles, odd-popharmonij The Dirty Projectors, akrobatskih vokalizacij, ki spominjajo na gregorjanske korale. Pred njimi pa bodo nastopili Man Zero, najbolj vztrajna post-rock zasedba zagrebške scene, nadaljevalci tradicije bendov, kot so Lunar, Peach Pit.

V sredo, 19. maja, pa bodo na svoj račun prišli vsi metalci, saj se po Metalcampu v Slovenijo znova vrača ameriški kvintet iz Richmonda Lamb Of God, med drugim tudi lastniki grammyja in mnogih zlatih plošč, ki bo v Ljubljani predstavil svojo zadnjo ploščo Wrath.

Vračata se Friedmann in Liebezeit
Sledil pa bo zadnji dogodek v okviru letošnjega Festivala pomladi: naslednji dan, 20. maja, se tako vračata Burnt Friedmann in Jaki Liebezeit, čigar koncert pred dvema letoma so mnogi mediji razglasili za koncert leta. Družbo jim bo delala Mira Calix, varovanka založbe Warp, sicer znana po svojih značilnih posnetkih narave, ki prihaja s čelistom londonske Sinfoniette Oliverjem Coatsem.
Ob tem pa bomo lahko slišali še svežega akterja britanske scene Rudija Zygadla, predstavili se bodo še novi slovenski upi, potekala pa bodo še predavanja in pogovori z gosti.

Poleg Festivala pomladi gostuje tudi Druga godba, Grossmanov festival in Mobitel
Meseca pa še ni konec - v nedeljo, 23. maja, bo namreč tam gostovala Druga godba z marsejskim šarmerjem Nevchehirlian z mešanico elektroakustičnega slama in sodobne poezije ter londonska energetska latino bomba Peyoti for President.

Na dan mladosti, v torek, 25. maja, pa se bo predstavil Grossmanov festival filma in vina, ob 19. uri z izborom kratkih filmov, od 21. ure dalje pa bodo nastopili Odpisani, Dežurni krivci in Vulvathrone.

Že dan zatem bodo v organizaciji Mobitela nastopili britanski zvezdniki alternativnega popa Florence & the Machine. Itak Džafest se tako iz Stožic s Killersi seli v manjše prostore z manjšimi zvezdami.

Za konec meseca, v soboto, 29. maja, pa se bo predstavila eksperimentalna art pop Xiu Xiu zasedba, ki se po 5. letih zopet vrača v Ljubljano, in sicer z albumom "dear God, i hate myself", tokrat s še bolj odbitimi, ostrimi ter brutalnimi besedili Jamieja Stewarta.

29. junija prvi nastop Megadeth v Sloveniji
Za konec tega z dogodki polnega meseca lahko omenimo le še prvi slovenski nastop legendarnih metalcev Megadeth, ki se bo zgodil v torek, 29. junija.