Izvedbo znamenite repetitivne melodije, ki se ponovi kar 18-krat, je orkester za to priložnost vseeno nekoliko priredil in jo skrajšal na štiri minute.

Francoski skladatelj Maurice Ravel je znameniti Boléro napisal leta 1928 po naročilu ruske plesalke, igralke in mecenke Ide Rubinstein. Foto: Wikipedia
Francoski skladatelj Maurice Ravel je znameniti Boléro napisal leta 1928 po naročilu ruske plesalke, igralke in mecenke Ide Rubinstein. Foto: Wikipedia

Tudi sicer je zahtevala priprava posnetka nekaj iznajdljivosti. Prav Benetti, ki je v orkestru pavkist, si je pomagal z leseno žlico v eni roki in zajemalko v drugi. Ko je 17. marca Francija razglasila karanteno, v nasprotju z drugimi člani orkestra Benetti ni mogel domov odnesti svojih pavk, zato si je ob kuhinjskih pripomočkih pomagal tudi s stoli. Vendar v takšnih posebnih okoliščinah poslušalci glasbeniku gotovo niso zamerili, kvečjemu pozdravili improvizacijo v času, ko člani 50-članskega orkestra ne morejo zaigrati skupaj, ampak so Boléro interpretirali vsak na svojem domu.

Niso osameli primer takšnega delovanja, vsem tovrstnim projektom v teh dneh pa je skupna želja, da poslušalcem svojih nastopov sporočijo, da ostajajo z njimi. Število ogledov posnetka, ki so ga objavili v nedeljo, se počasi približujejo milijonu.

Začne se s tremi glasbeniki – čelistom, bobnarjem (na njegovem glasbilu je zapisan v teh dneh vedno znova slišan poziv 'ostani doma') in violinistom. Pridruži se jim flavtist v svoji dnevni sobi in tako postopoma vsakič nov član orkestra, dokler ne prisluhnemo vsem 50 skupaj.

Skladbo francoskega skladatelja je Benetti z običajnih 15 minut skrajšal na nekaj manj kot štiri, note pa preostalim članom poslal po e-pošti. Da so dosegli ubranost, je vsak prejel tudi avdioposnetek s predhodnim posnetkom glasbe in taktom metronoma. V zadnjih dneh marca so se posamezni člani orkestra posneli med izvajanjem glasbe (večina se jih je posnela doma, eden se je odločil svoj del odigrati na prostem, vsi pa so v vsakodnevnih domačih oblačili).

Francoski filharmoniki od doma zaigrali Bolero

Še vedno bolje stati na odru
Z nekaj "magije", ki jo omogoča tehnologija, je uspelo glasbenikom ločene posnetke združiti v prepričljivo skupno izvedbo. Pravzaprav je v koherentno celoto posnetke združil producent Dimitri Scapolan, posneto pa uskladil s posnetki, ki jih je orkester posnel še pred izbruhom novega koronavirusa, zaradi katerega je v Franciji zbolelo 57.000 ljudi, 4000 jih je umrlo.

"Igrati za ta posnetke je bilo zelo terapevtsko, pa vendar je bolje igrati skupaj na odru," pravi Benetti.