Zadovoljni člani ob koncu glasbenega popotovanja skozi zadnjih 12 let. Foto: MMC RTV SLO
Zadovoljni člani ob koncu glasbenega popotovanja skozi zadnjih 12 let. Foto: MMC RTV SLO
Karizmatična pevka Vesna Zornik. Foto: MMC RTV SLO
Katalena v akciji. Foto: MMC RTV SLO
Neca Falk je nastopila kot glasbena gostja. Foto: MMC RTV SLO

Vse se je začelo pred ducatom let v Črmošnjicah, kamor je idejni vodja Boštjan Narat povabil pet glasbenikov. Takrat se niso poznali kaj dobro, glasbeno sodelovanje naj bi bilo omejeno na enkraten projekt. 12 let pozneje je za njimi 5 albumov in okoli 70 pesmi. V teh 12 letih so glasbeniki, kot sta v intervjuju za MMC poudarili tudi pevka Vesna Zornik in klaviaturistka Polona Janežič (lani je izdala tudi roman Sinbadove muze), postali tesni prijatelji. In to se je na odru Kina Šiške včeraj zelo dobro čutilo, saj je med njimi čutiti ne le glasbeno kemijo, temveč tudi pristno navihanost, ki izhaja iz res dobrega medsebojnega poznavanja. "Se mi zdi, da je teh 12 let minilo kot dih," je občinstvo nagovorila izredno razpoložena Vesna.

Čeprav se je zdela napoved o štiriurnem dogodku za obiskovalca, da seveda ne omenjam glasbenikov, kar precej naporna reč, je večer res minil kot blisk. K temu je največ pripomogla ravno raznolikost videnega in slišanega na odru, kjer je povezovalske niti vlekla ena in edina, mednarodna pornodiva in sekssimbol Patty Diphusa, ki res nima težav s samopodobo. "Kadar govori ženska, kot sem jaz, se iz tega vedno izcimi kaj filozofskega," je bila le ena izmed njenih bistroumnih življenjskih modrosti, ki je pri občinstvu izzvala muzanje.

Oder je najprej zavzela zasedba The Puzzled Kataleninega baskitarista Tiborja Miheliča Syeda, ki so mu sledile prve gostje Tri Zdrave Marije (Ana Duša, Vesna Zornik, Polona Janežič), ki so med drugim koketno povedale, da je vedno dovolj časa za hitre ljubezenske užitke. Za njimi je oder zavzel Boštjan Narat, ki je predstavil del svojega lanskega kantavtorskega albuma Konec sveta vedno pride nenapovedano.

In potem spet preskok. Lirično zasanjanost je na drug konec sveta, natančneje v Argentino, odpeljala Vesna s TangoApasionado, in domov pripeljala strast tanga, ki človeka hitro zasvoji.

Sledila je druga gostja, ki je poskrbela za prvi vrhunec večera: Neca Falk. S svojo impozantno pojavo, predvsem pa s svojim nezgrešljivim glasom je pri številnih vzbudila nostalgijo, a tisto lepo, ki boža duša. Njeno legendarno pesem Internat ji je vidno navdušeno občinstvo pomagalo peti čisto po tiho, kot da je presenečeno, da jo je Falkova uvrstila v repertoar.

Premor je bil na mestu, saj je sledil še drugi vrhunec koncerta, nastop Katalene. Številne slovenske ljudske pesmi so v njihovih priredbah dobile novo priložnost za življenje in nič ne kaže, da se jim je bati za obstoj. Rockerske izvedbe, z odličnimi bobni, izvrstnimi soli tako na kitari kot vrsti instrumentov, ki jih je v roke vzel Gombač, karizmatična Vesna, duet s Falkovo in vidno uživanje vseh članov skupine so tisto, zaradi česar občinstvo ob koncu res ni skoparilo z aplavzom in je "ducatovske" slavljence dvakrat priklicalo nazaj tja, kjer so najbolj doma: na odru.

Če malce parafraziram Falkovo, ki je pela o dnevu: "Tak večer, kot je bil včeraj, se ne more ponoviti kar tako."