Iz preteklosti v prihodnost se bodo v Klubu K4 sprehajali vseh pet dni 'rojstnodnevnega' festivala. Foto: Klub K4
Iz preteklosti v prihodnost se bodo v Klubu K4 sprehajali vseh pet dni 'rojstnodnevnega' festivala. Foto: Klub K4
Klub K4
V zadnjih 20 letih so na odru 'Štirke' razgrajali dolgolasi rockerji ... Foto: Klub K4/Miha Fras
Klub K4
... in z elektronskimi ritmi plesalce razvajali didžeji, med njimi tudi 'fotr' Umek. Foto: Klub K4/Miha Fras
Klub K4
Ste vedeli, da je v kleti na Kersnikovi nastopila tudi diva Helena Blagne? Foto: Klub K4/Miha Fras

Klub K4 je svoja vrata na Kersnikovi prvič uradno odprl 25. maja 1989. Znamenita ljubljanska "klet" je starejša celo od razvpitih klubov Ministry of Sound v Londonu in Tresor v Berlinu. Pester program, ki bo zaznamoval okrogli jubilej, je zastavljen kot glasbeno-vizualni preplet preteklosti in prihodnosti. Še posebej je za današnje ustvarjanje, pa naj bo glasbeno ali vizualno, značilno jemanje elementov iz preteklosti, bodisi tistih najboljših, ki so že pozabljeni, bodisi takšnih, ki v svojem času sploh niso prišli do širše veljave.
Z novo digitalno tehnologijo, s svežim pogledom, predelavami, recikliranjem, "cut/paste" pristopi ter vse večjo žanrsko sproščenostjo, v kateri se punk brez pomislekov meša z electrom, rock z breakbeatom ali techno z drum'n'bassom, nastajajo povsem novi koncepti in naloga Kluba K4 je vedno bila in vedno bo, da jih raziskuje in predstavlja domači javnosti, še preden se jih polasti trg in se prelijejo v popvode, so zapisali v sporočilu za javnost.

Rojstnodnevno praznovanje od 19. do 23. maja
Prvi festivalski dan se je začel s pogovorom z glasbenim kritikom Miroslavom Akrapovićem o njegovi knjigi Kitare na plesišču, zbirke glasbenih kolumn izpod peresa tega glasbenega kritika, ki svoje glasbene recenzije objavlja tudi na MMC-jevih straneh. Z Akrapovićem se bo pogovarjal kolumnist ter televizijski in radijski voditelj Miha Šalehar, za zabavo do poznih ur pa bo poskrbel teoP s celonočnim DJ setom, s katerim bo obiskovalce zapeljal v nedrje novega tisočletja, napovedujejo organizatorji.

V galeriji Kapelica bodo v sredo odprli fotografsko razstavo K4 v K4/1989-2009, fotografske utrinke več avtorjev bo izbral in tako predstavil podobe in ujete spomine norega dogajanja zadnjih dvajsetih let fotograf Miha Fras, večer pa se bo ob 22.00 nadaljeval v "štirki" z oživitvijo dogodka Back to Technodrom z Aldom Ivančičem, na katerem bodo nastopili še StrojMachine, Random Logic, Peter Penko in Barbato Kanak.

V četrtek se bodo z živimi nastopi in DJ seti predstavili mladi ustvarjalci, ki so se preko natečaja uvrstili na drugo kompilacijo kluba z naslovom K4 Format 09. Hkrati bo na stenah kluba razstava del mladih slovenskih oblikovalcev na temo 20 let kluba K4.

V petek se bo vročica stopnjevala s klubskim večerom Musik Soldaten, na katerem bo osrednji gost Wolfgang Flür, nekdanji član skupine Kraftwerk, veliki finale pa bo v soboto z bristolskim veteranom drum'n'bassa DJ Krustom ter avstrijskim virtuozom na klaviaturah Dorianom Conceptom.

A. K.

Nekaj fotografskih utrinkov iz zgodovine Kluba K4 prilagamo spodaj: