Podrobnejši ogled ploščka razkrije navodilo: Should Be Played loud! / Navij do konca! priporočamo, da se tega zares držite. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Podrobnejši ogled ploščka razkrije navodilo: Should Be Played loud! / Navij do konca! priporočamo, da se tega zares držite. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Dylan je za 70. rojstni dan od ameriškega veleposlaništva dobil torto. V odsotnosti jo je pač pojedla zbrana slovenska glasbena smetana ... Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer

Brez Dylana in legije njegovih fanatičnih častilcev, ki so ga že v 60. letih oklicali za mesijo in odrešenika, bi bilo zadnje pol stoletja v ustvarjalnem in poetičnem smislu bistveno bolj nereflektirano in vsebinsko izpraznjeno. Zato smo Laibach počaščeni, da se mu na pričujočem projektu lahko tudi sami priklonimo. In priklanjamo se ne prav pogosto.

Laibach
Christopher Wurst
'Ideja o tem projektu se mi je utrnila po običajni poti - med poslušanjem iPoda na poti v službo na veleposlaništvo v središču Ljubljane,' se spominja Wurst. 'Tu sem bil šele mesec dni. Na vrsti je bila skladba Blind Willie McTell, ko me je prešinila zamisel, da bi lahko slovenski glasbeniki odigrali Dylanove skladbe. Delno je bil moj vzgib sebičen - sem namreč velik oboževalec Dylanove glasbe in prav tako kot on iz Minnesote.' Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Chris Eckman
Chris Eckman, ki je znan predvsem kot član zasedb The Walkabouts, pa tudi Dirtmusic in The Strange, v Ljubljani živi že od leta 2002. The Frictions, s katerimi je posnel pesem za pričujočo zbirko, so se sešli leta 2006, njihov prvi album pa bo izšel še letos. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Slovenski glasbeniki prirejajo Dylana

Projekt Bob Dylan: Postani prostovoljec! (Bob Dylan Project – Volunteer Slovenia!) se je najprej utelesil s ploščkom, na katerem se s svojimi priredbami znanih (in nekaterih malo manj znanih) Dylanovih skladb predstavljajo slovenski izvajalci, ki jih je na 'kup' zbobnal in vodil ameriško-slovenski (kolikor si glasbenika, ki že vrsto let živi v Ljubljani, pač lahko prisvojimo) kantavtor Chris Eckman.

Septembra sledi še koncert v Križankah
Neprofitni projekt (ploščka ne bo mogoče kupiti v trgovinah!), ki ga je zasnoval vodja oddelka za odnose z javnostmi na ameriškem veleposlaništvu Christopher Wurst, bo imel še večje razsežnosti: poleg albuma vključuje še zgoščenko, dokumentarni film, festival dokumentarnega filma in jeseni (21. septembra) še velik koncert v Križankah.

"Behind the Scenes" po slovensko
Natančneje: dokumentarec Večno mlad, ki ga bo septembra premierno predvajala TV Slovenija, sta režirala Maja Weiss in Peter Braatz, ki sta pred kamero ujela glasbenike pri predelavi Dylanovih skladb. Ameriško veleposlaništvo bo film razdelilo tudi po slovenskih šolah. V tem času, torej septembra, bo Slovenska kinoteka gostila tudi filmski festival o Bobu Dylanu.

"Naš cilj je bil predstaviti ameriško ikono, ki je skoraj tako slavna tudi v Sloveniji, obenem pa spodbuditi mlade v Sloveniji, da bi se aktivno posvetili vprašanjem, ki vplivajo na njihova življenja - tako kot je to počel Dylan z generacijami Američanov in ljudi po vsem svetu," je na tiskovni konferenci, kjer so Dylanu na čast razrezali tudi veliko čokoladno torto, povedal Wurst.

Vsaka izmed pesmi, med katerimi so izbirali sodelujoči izvajalci, je povezana z neko problematiko, ki je pereča v našem okolju, oz. z nevladnimi organizacijami, ki si prizadevajo položaj izboljšati. Tako so se rodile sledeče priredbe:
Vlado Kreslin - Don't Think Twice (It's All Right)
6 Pack Čukur - Subterranean Homesick Blues
Niet - Just like A Woman
Severa Gjurin - Not Dark Yet
Peter Lovšin & Španski borci - Boots of Spanish Leather
Chris Eckman & The Frictions - Señor (Tales of Yankee Power)
Brina - Blind Willie McTell
Murat & Jose - Gotta Serve Somebody
Mia Žnidarič - Simple Twist of Fate
Zoran Predin & the Gypsy Swing Band - Mr. Tambourine Man
Hic et Nunc - One More Cup of Coffe (Valley Below)
Katalena - Masters of War
Laibach - Ballad of a Thin Man
Sabina Cvilak (z Rokom Golobom) - Buckets of Rain

Za knjižico, ki spremlja album, je portretne fotografije posnel Žiga Koritnik; v precej povečani različici si jih lahko te dni ogledate tudi na panojih ob Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju. V njej so zbrana tudi razmišljanja sodelujočih glasbenikov, ki spregovorijo o tem, kaj in koliko jim pomeni Bob Dylan. Koritnikove fotografije si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Vlado Kreslin je s komentarjem, da "nas Dylan pač zmeraj prepriča", najbrž najbolje povzel, zakaj so se Eckmanovemu povabilu odzvali skoraj vsi povabljeni glasbeniki. Ideja promocije prostovoljstva pa je bila seveda "še pika na i". Kreslin na zgoščenki sodeluje s pesmijo Don't Think Twice, ki sicer ni bila njegova prva izbira - ta je bila Boots of Spanish Leather, a mu jo je "ukradel" Pero Lovšin.

Veleposlanik že ima najljubšo
Medtem ko Kreslin še ni imel priložnosti poslušati celotne zgoščenke, pa je to že uspelo veleposlaniku Mussomeliju, od mladih let velikemu Dylanovemu oboževalcu. Njegovi najljubši Dylanovi skladbi sta With God On Our Side in Positively 4th Street, z danes predstavljene zgoščenke pa sta mu v spominu še posebej ostala skladba Buckets of Rain in čudovit glas Sabine Cvilak.

"Junak je zame nekdo, ki razume stopnjo odgovornosti, ki spremlja njegovo svobodo" (Bob Dylan)
Projekt, katerega glavna tema je prostovoljstvo, bo skušal dvigovati ozaveščenost o široki paleti tematik, kot so boj proti trgovini z ljudmi, nasilje nad ženskami, zdravje otrok, duševno zdravje in invalidnost, preprečevanje zlorabe drog med mladimi, aktivno državljanstvo, problematika prosilcev za azil, varstvo okolja, boj proti korupciji, razvojna in globalna vprašanja ter regionalno sodelovanje.

Brez Dylana in legije njegovih fanatičnih častilcev, ki so ga že v 60. letih oklicali za mesijo in odrešenika, bi bilo zadnje pol stoletja v ustvarjalnem in poetičnem smislu bistveno bolj nereflektirano in vsebinsko izpraznjeno. Zato smo Laibach počaščeni, da se mu na pričujočem projektu lahko tudi sami priklonimo. In priklanjamo se ne prav pogosto.

Laibach
Slovenski glasbeniki prirejajo Dylana