Otvoritveni koncert Kogojevih dni vabi v kanalsko cerkev, pred glasbenim delom večera pa bodo v galeriji Rika Debenjaka odprli še pregledno razstavo del slikarke Adriane Maraž. Foto: BoBo
Otvoritveni koncert Kogojevih dni vabi v kanalsko cerkev, pred glasbenim delom večera pa bodo v galeriji Rika Debenjaka odprli še pregledno razstavo del slikarke Adriane Maraž. Foto: BoBo
Anton Nanut dirigent prešernov nagrajenec
Umetniški vodja festivala, letošnji Prešernov nagrajenec, Anton Nanut, poudarja, da bo letošnja izdaja znova na zelo visoki ravni, čeprav bo na njem navzočih nekaj manj slovenskih skladateljev. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Festival odpira koncert, na katerem bo nastopil priznani italijanski ansambel Orchestra di Padova e del Veneto s solistom, pianistom, sicer domačinom iz Kanala Ivanom Skrtom. Kanal bo le prvo izmed šestih koncertnih prizorišč festivala, ki bo potekal na obeh straneh meje. Slovenski glasbi bo mogoče prisluhniti tudi v Italiji med zamejskimi Slovenci.
Odprtje bosta z nagovorom pospremila predsednik organizacijskega odbora festivala Ciril Zlobec in kanalski župan Andrej Maffi, kot slavnostni govornik pa bo zbrane nagovoril tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj. Glasbeni festival spremlja še likovni element, saj bodo v bližnji galeriji Rika Debenjaka pred koncertom odprli pregledno razstavo del akademske slikarke Adriane Maraž, ki letos praznuje 80 let.
Z novim koncertnim prizoriščem
Koncerti festivala bodo potekali še v Gorici, Trstu in Bardu v Italiji ter Desklah in Novi Gorici, Gorenji Tarbij v Reziji, kjer so organizatorji zadnjih sedem let pripravili po en koncert, pa bo letos kot koncertno prizorišče zamenjala cerkev svetega Jurija v Bardu.
Čeprav bo letos na Kogojevih dneh navzočih nekaj manj slovenskih skladateljev, bo festival po besedah umetniškega vodje Antona Nanuta tudi tokrat na zelo visoki ravni. Kot rečeno, se bodo posebej spomnili skladatelja Štefana Maurija, ki prav tako praznuje 80-letnico, zato mu bodo posvetili letošnji zborovski koncert, ki bo v Kanalu 7. oktobra. Na njem bodo izvedli kar šest skladateljevih novitet.
Več klasično prijetnega za uho
Doslej je bilo na festivalu izvedenih že okrog 400 novitet, letos pa so v program poleg sodobne slovenske glasbe vključili več klasičnih skladb, med njimi več Mozartovih in romantičnih skladb, več – z besedami Nanuta - "klasično prijetnega za uho".
Proračun festivala ni velik, po besedah Milice Zimic, predsednice Prosvetnega društva Soča, ki je tudi letos organizator festivala, pa bodo za koncerte (vsi so brezplačni) namenili le 60.000 evrov.