Ženski pevski zbor Kombinat deluje že skoraj pet let. Foto: BoBo
Ženski pevski zbor Kombinat deluje že skoraj pet let. Foto: BoBo
Vizualna podoba plošče je delo Zvonke T Simčič, ki je povedala, da je želela s podobo na platnici albuma združiti pridih starih časov s sodobnim oblikovanjem. Foto: BoBo
Pevski zbor Kombinatke izdal ploščo

Zgoščenka, ki so jo kombinatke predstavile v svojih prostorih v Ljubljani, kjer zbor deluje že dobro leto, prinaša 20 pesmi. Te so predvsem delavske in pa pesmi zatiranih, ki kličejo po svobodi, je povedala članica zbora Maksimiljana Ipavec.

Pesem, "klasičen glas upora po vsem svetu"
Zgoščenko uvaja skladba z naslovom Pesem upora, za katero je glasbo napisal Drago Ivanuša, besedilo pa kantavtorica Ksenija Jus. Kot je povedala na predstavitvi zgoščenke, vsaka beseda v pesmi nosi to, "kar vsi občutimo, da ni prav - da se kratijo pravice mladim, starejšim in tistim, ki delajo". Po njenih besedah pesem prinaša "klasičen glas upora po vsem svetu".

Ipavčeva, ki je govorila v imenu pevk, je dejala, da so pesmi posnele kot poziv k obrambi pravic, "ki so se marsikomu zdele samoumevne, a se je izkazalo, da niso". Pesmi so po njenih besedah obenem tudi pričevanja o uporu ljudi v različnih družbenočasovnih okoljih.

Pesmi za zgoščenko so kombinatke, ki jih že od začetka vodi zborovodkinja Mateja Mavri, posnele v začetku decembra v veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

Spremljala jih je instrumentalna zasedba, ki so jo sestavljali mandolinist Branko Smerdelj, kitarist Robert Slanič, harmonikar Miran Pečenik in basist Boštjan Benčič. Ob njih sta zaigrali še kombinatki Katja Jeraj, ki je poprijela za akustično kitaro, in violinistka Tjaša Jakop. Pri projektu je sodeloval tudi bobnar Blaž Grm.

Poseben koncert 8. februarja
Zgoščenka je že v prodaji; kupiti jo je mogoče pri zboru ali pa prek njihove spletne strani, pevke pa jo bodo predstavile tudi na posebnem koncertu, ki bo 8. februarja v Unionski dvorani. Poleg tega koncerta kombinatke med drugim čaka še poletni festival politične pesmi v Avstriji, je povedala Ipavčeva.

Ženski pevski zbor Kombinat je skupina deklet, ki so se zbrale 27. aprila 2008 na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenile, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o pevski skupini se je rodila mesec dni prej, na dekliščini ene od članic.

Prvotna zasedba je štela 21 pevk, danes pa je v zboru 65 aktivnih članic. Trenutni repertoar zasedbe znaša 35 pesmi, so še povedale kombinatke na predstavitvi zgoščenke.

Pevski zbor Kombinatke izdal ploščo