Prihodnji novoletni koncert Dunajskih filharmonikov bo virtualen. Foto: EPA
Prihodnji novoletni koncert Dunajskih filharmonikov bo virtualen. Foto: EPA

Gledalke in gledalci bodo glasbenike svetovno znanega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov prek malih zaslonov lahko nagradili z virtualnim aplavzom. Graško podjetje je izdelalo platformo Mynewyearsconcert.com, prek katere bodo registrirani uporabniki lahko virtualno zaploskali glasbenikom.

Organizatorji so sprva nameravali vse obiskovalce pred vstopom v dvorano s hitrimi testi testirati na koronavirus. Ker pa se epidemiološka slika v državi še slabša, so avstrijske oblasti do 7. januarja prepovedale vse koncerte z občinstvom.

Aplavz prek dvajsetih zvočnikov v koncertni dvorani
Aplavz se bo v živo predvajal prek dvajsetih zvočnikov v koncertni dvorani. Gledalci bodo lahko poslali tudi svojo fotografijo ob ploskanju, izbor najboljših fotografij pa bodo na televiziji predvajali med aplavzi po obeh delih koncerta, so sporočili s Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Novoletni koncert, ki bo v dvorani Musikverein na Dunaju potekal 1. januarja od 11.15 dalje, bo tokrat že šestič vodil italijanski dirigent Riccardo Muti. Večji del programa bo namenjen skladbam dinastije Strauss, rdeča nit pa bo upanje.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Kot vsako leto bodo koncert predvajali v 90 državah po vsem svetu, po televiziji pa ga običajno spremlja več kot 50 milijonov gledalcev, še piše v sporočilu za javnost.