Božidar Kos se je rodil 3. maja 1934 v Novem mestu. Z glasbo se je začel ukvarjati že s šestimi leti, pozneje pa se je, ob študiju strojništva na ljubljanski univerzi, dejavno ukvarjal z džezom. Foto:
Božidar Kos se je rodil 3. maja 1934 v Novem mestu. Z glasbo se je začel ukvarjati že s šestimi leti, pozneje pa se je, ob študiju strojništva na ljubljanski univerzi, dejavno ukvarjal z džezom. Foto:

Na koncertu oziroma večeru ob 75-letnici skladatelja Božidarja Kosa, ki bo danes ob 20.00 v živo potekal iz studia 14 Radia Slovenija, poslušati pa ga bo mogoče na programu ARS, bo Ansambel Slavka Osterca pod vodstvom dirigenta Stevena Loya izvedel pet Kosovih del. Pred tem pa nas bo s pogovorom v koncert vpeljal Gregor Pirš.

Ansambel Slavka Osterca - Maja Kojc, Milena Lipovšek, Jože Kotar, Miha Šular, Nina Prešiček, Andraž Poljanec, Irina Kevorkova, Ana Glišič in Milan Hudnik - bo v dveh urah izvedel dela Cantena 1 za flavto, klarinet, marimbo, klavir, violino in violončelo, Evocations za violončelo solo (solist Milan Hudnik), Ludus Ex Nominum za flavto/piccolo, oboo/angleški rog, pozavno, tolkala in klavir, Fatamorgana za flavto, klarinet, vibrafon/marimbo, violino in violončelo ter Cantena 2 za flavto, klarinet, klavir, violino, violo in violončelo.

Selitev na rdečo celino
Božidar Kos se je na začetku svoje umetniške kariere po Evropi preživljal kot aktivni igralec džaza in aranžer, potem pa se je leta 1965 dokončno ustalil v Avstraliji. Tam je začel resni študij kompozicije in vztrajno skladateljsko ustvarjalno delo. Poučeval je na Torrens College of Advanced Education, na Univerzi v Adelaide in, od leta 1983, vodil kompozicijski oddelek na glasbenem konservatoriju v Sydneyju. Delo na tej ugledni ustanovi ga je uvrstilo med najvidnejše avstralske skladatelje in pedagoge tako po pacifiškem območju kot širše v svetu.

Kljub uspehom, ki jih je dosegel na avstralski celini, pa vezi z Evropo ni nikoli prekinil. Skladateljsko znanje je izpopolnil pri največjih evropskih mojstrih, kot so Győrgy Ligeti, Brian Ferneyhough in Mauricio Kagel, leta 2008 pa se je za stalno vrnil v Slovenijo. Slovenskim poslušalcem je v zadnjem času namenil dve simfoniji, obe je na spored abonmajskih ciklusov uvrstil Simfonični orkester RTV Slovenija.