Alojzu Srebotnjaku se poklanjajo APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, APZ Maribor z in APZ Univerze na Primorskem. Foto: Spletna stran APZ Tone Tomšič
Alojzu Srebotnjaku se poklanjajo APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, APZ Maribor z in APZ Univerze na Primorskem. Foto: Spletna stran APZ Tone Tomšič
Note, notni zapisi
Alojz Srebotnjak je za svoje delo leta 1999 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, leto pozneje Kozinovo nagrado Društva slovenskih skladateljev in leta 2005 Župančičevo nagrado. Prejel je tudi številna mednarodna priznanja. Foto: EPA

Na večeru, ki se bo začel ob 19.30, bodo nastopili APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika, APZ Maribor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari-Novak in APZ Univerze na Primorskem, ki ga bo vodil Ambrož Čopi.
Poleg Srebotnjakove Pesmi bo APZ Tone Tomšič izvedel dela tujih skladateljev Heinricha Schütza, Z. Randalla Stroopa, Edwina Fissingerja, Sven-Davida Sandströma in Alberta Graua. Zapeli bodo tudi štajersko ljudsko pesem Voznica, ki jo je priredil Srebotnjak, ter skladbo Urška in Hauptman Gašper, prav tako v priredbi Srebotnjaka, program pa sklenili s prvo izvedbo skladbe Vamos a la playa v priredbi Nataše Kocjančič.
APZ Maribor je pripravil program s Srebotnjakovo Kraško jesenjo, ljudsko pesmijo iz Rezije, v priredbi Pavleta Merkuja Čarni kus I in prekmursko ljudsko, ki jo priredil Tomaž Habe, Če bi jaz bila fčelica. Zbor bo izvedel še dela Giovannija Pierluigi da Palestrine, Damijana Močnika, Josepha Kosme ter Georgea in Ire Gershwin.
Primorski zbor APZ Univerze na Primorskem bo pod vodstvom Čopija in asistentke Andreje Hrvatin izvedel Srebotnjakove Bore, štiri istrske ljudske pesmi: Istrska reštica in Le tre sorele v priredbi Andreja Makorja, Ištrijanska štorija v priredbi Patricka Quaggiata ter Pesmi od ljubezni in kafeta, ki jo priredil Aldo Kumar. Program obsega še skladbe Schütza, Čopa, Antona Brucknerja in Gyorgyja Orbana.
Ljubezen do ljudskega izročila
Opus enega osrednjih slovenskih skladateljev Alojza Srebotnjaka obsega številna dela orkestralne, zborovske, scenske, vokalno-instrumentalne in instrumentalne glasbe. Blizu sta mu bila tudi slovenska ljudska pesem in na splošno ljudsko izročilo.