"Ubrani par zapleta in razpleta mikavno muziko, polno hipnotičnega dromljanja, igrivega zvončkljanja ter domiselnih zvočnih in strukturnih rešitev. Skladbe, polne plapolanja in odzvanjanja, se pred nami razkrivajo kot kompleksne in večslojne, a nas kljub temu s svojo gibkostjo v hipu očarajo in začarajo," so nocojšnjemu koncertu na pot zapisali v CD. Foto: Tadej Čauševič
Sorodna novica Širom: "Vsekakor je domačemu kritiku laže dobiti vpogled v ozadje našega ustvarjanja"

Občinstvo Ano Kravanja in Sama Kutina v zadnjem času verjetno najbolj pozna kot dve tretjini benda Širom. Tokrat se bosta predstavila v tandemu, pri katerem so v ospredju hurdy-hurdy, brenkali tampura brač in čiftelija z akustičnimi resonatorji, iz katerih zvoke izvablja Kutin, ter Anini viola, violina in glas. Svoje izrazne možnosti iščeta v polju "namišljene folklore", alternativnega rocka, eksperimentalne glasbe in improvizacije.

Dvojica je letos izdala album Cumulus Spores, o kateri so pri The New Noise zapisali: "Plošča ostaja na nezemeljskih ravneh in hkrati globoko vpeta v blato, drevesno smolo, vonje narave, živali, liste, floro, favno. Vsaka kompozicija diha, kot bi bila živ organizem."

Recenzent Radia Študent ni bil nič manj navdušen: "Nova glasba Ane Kravanja in Sama Kutina kar nekajkrat vzbudi občutek, ki ga ne moremo opisati drugače kot mističen. Občutek je podoben tistemu, ki ga doživimo, ko poslušamo mantre budističnih menihov, zvončkljanje orkestra gamelanov, velikanske zbore, ki zazvenijo kot deroča reka, ali orkestre, ki dosežejo enovit mogočen zvok, kakršnega dejansko moraš primerjati s silo narave, z gromom ali potresom."

Naslednji koncerti v Slovenski filharmoniji bodo 3., 9., 10., 16., 17. in 23. junija. Vstop je prost. Foto: BoBo
Naslednji koncerti v Slovenski filharmoniji bodo 3., 9., 10., 16., 17. in 23. junija. Vstop je prost. Foto: BoBo

Zbor in Orkester Slovenske filharmonije občinstvo v matično hišo vabita s koncertnim ciklom Filharmonija se vrača!, število poslušalcev pa bo zaradi ukrepov za zajezitev širitve okužb s covidom-19 omejeno. Na nocojšnjem prvem koncertu bo Orkester Slovenske filharmonije izvedel Serenado za godala v E-duru Antonina Dvořaka in Drugo suito za godala Marijana Lipovška. Snovalec sporeda in koncertni mojster je Miran Kolbl.

Do 23. junija bo v dvorani Marjana Kozine sedem koncertov. Na šestih orkestrskih in enem zborovskem koncertu bodo filharmoniki izvedli vrsto priljubljenih skladb za komorni zbor, sestave komornega orkestra in večjih ansamblov. Pri snovanju programa je bilo veliko pozornosti posvečene tudi slovenski glasbeni literaturi, ki bo prisotna prav na vseh koncertih. Te bodo prenašali tudi v živo prek FB-strani Slovenske filharmonije.

Cankarjevi torki: Ana Kravanja & Samo Kutin