"Na Kreslinov koncert gre človek tudi zato, da žene na pašo svojo melanholijo, svoje sentimente in sanjarije, da doživi vedno dopolnjene in drugačne razpoloženjske strune ubrane žive izvedbe že zdavnaj legendarnih pesmi … Vlado Kreslin je vsekakor fenomen, morda ena najmočnejših slovenskih glasbenh institucij, izvrsten avtor in ljudski pevec par exellence, a tudi svojevrstni mislec posameznikovega in kolektivnega, morda prav slovenskega glasbenega instinkta, ki ob njegovih pesmih pride na dan tudi iz na videz povsem nemuzikaličnih duš," je o Vladu Kreslinu in njegovih koncertih zapisal režiser in dolgoletni ravnatelj ljubljanske Drame Janez Pipan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na treh koncertih z naslovom Tista črna kitara, 12. decembra, ter 13. in 14. decembra, bodo jubilej s Kreslinom, Malimi bogovi in Beltinško bando praznovali tudi Allan Taylor, Hans Theessink, Gabriella Gabrielli in Šajeta. Vsi trije nastopi se bodo začeli ob 19.30.

V 20 letih kopica gostov
Ob priložnosti bodo v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma odprli tudi fotografsko razstavo 50 koncertov v 20 letih, ki ponuja zanimiv pogled na oder in v zaodrje Kreslinovih koncertov. Razstavo sta postavila Vlado Kreslin in Brane Žalar, od 12. do 15. decembra 2011 ter od 24. decembra 2011 do 8. januarja 2012 pa bodo na ogled fotografije priznanih slovenskih fotografov vseh generacij.

Prvi koncert v Gallusovi dvorani, naslovljen Spominčice, je Vlado Kreslina odigral 5. oktobra 1992, kot gostje pa so se mu pridružili člani Pihalnega orkestra Svea iz Zagorja. Prvič je dvakrat zaporedoma koncerta odigral 14. in 15. decembra 1994, ko so bili njegovi gostje All Capone Štrajh Trio, Šukar, Jonas in pihalna sekcija Orlek, koncertni predpraznični "trojček" pa je Kreslin s pomočjo Istrskih muzikantov prvič izvedel leta 1995 (28. in 29. novembra ter 23. decembra). Na lanskih treh koncertih v začetku decembra so se "arhetipskemu glasu Panonskega morja", kot je Kreslina slikovito opisala publicistka Manca Košir ob letošnjem dvajsetem nastopu na odru Križank v okviru Festivala Ljubljana, v Gallusovi dvorani pridružili istrski rocker Livio Morosin in vokalni trio Insingizi iz Zimbabveja.