Kreslin je še dvajsetič Križankam ponudil delček svoje panonske duše. Foto: MMC RTV SLO
Kreslin je še dvajsetič Križankam ponudil delček svoje panonske duše. Foto: MMC RTV SLO
Starša Kreslin
Na odru so mu družbo delali njegovi starši. Foto: MMC RTV SLO
Vlado Kreslin
Kreslin je ponudil zmes svojih velikih uspešnic in prekmurskih viž. Foto: MMC RTV SLO

Na kitari, na orglicah, sam ob mikrofonu z izdelanim teatralnim nastopom - Kreslin je znova prišel v domače okolje Križank. Tam pa ga je pričakalo dokaj zadržano občinstvo. "Vi ste zdaj v deficitu petja," je glasbenik pripomnil nekje na sredini koncerta po skladbi Namesto koga roža cveti, ki je le spravila v pevski pogon polovico občinstva. Pa vendar večer sam ni bil zastavljen samo kot veseljačenje ob njegovih hitrih ritmih.

Bil je večer za sprehod skozi njegovo delo in bil je večer za sprehod skozi njegovo zgodovino, vse do leta 1934, ko je pripovedoval, kako je njegov oče kot petletni deček stal na sredini družinske restavracije in igral orglice.

Danes 83-letni Milan Kreslin je, podobno kot na vseh večjih koncertih, tudi sinoči prišel izkazat svojo podporo svojemu sinu. Oče in sin Kreslin sta do zadnjega kotička posedenih Križank popeljala Ljubljano v njuno rodno Prekmurje in v čas, ki ju je najbolj zaznamoval. Prav poseben pečat njunega skupnega nastopa pa je dodala še Kreslinova mati Katarina, ki je prav tako stopila pred mikrofon. "Naš sprehod se bo nevsiljivo prilegal čarobnim koncertnim večerom v Križankah," je že na tiskovni konferenci pred dnevi povedal Kreslin.

Večer ob številnih uspešnicah
Gospod s črno kitaro je v Križanke prišel z baladno izpovednim repertoarjem, med katerimi tudi najzahtevnejši poslušalci niso ostali ravnodušni. Ponudil je tako njegove stare uspešnice (Nekega jutra, ko se zdani, Cesta, Abel in Kajn, Iz Goričkega v Piran, Preko Mure, preko Drave, Dekle moje, Črna kitara, Namesto koga roža cveti) kot tudi najnovejše iz albuma Drevored, ki so bile še lani tisti del njegovega nastopa, kjer so vsi samo strmeli vanj, zdaj pa že sramežljivo popevali (ob Ena pesem, S tabo je izi, Poj mi pesem, Krasni novi svet).

A prav posebni del nastopa je prihranil za zadnjo tretjino dobri dve uri dolgega koncerta, ki ni minil brez manjših tehničnih težav in nekaj razglašenih glasbil. Skupaj s starši in ob pomoči svoje spremljevalne skupine je oder Križank spremenil v prekmursko domačo zabavo, v kakršno nas odpeljejo literarna dela Miška Kranjca in Ferija Lainščka (če omenimo samo najbolj izpostavljena).

Prekmurski večer v Ljubljani
Sramežljivo občinstvo se tako ni uprlo tihemu prepevanju skupaj z družino Kreslin Vsi so venci vejli. Spet v drugem trenutku je le z vsemi čuti prisluhnilo Kreslinovi materi pri interpretaciji Ne de mi več zrasla travica zelena. Violina, tolkala in cimbale so odru znova vrnile vedrost in s svojim ritmom celo priklicali zakonca Kreslin. Na šotiš Beltinške bande so tako, kot je to v njihovi navadi, znova zaplesali Kreslinovi starši. Preden sta se poslovila od mikrofonov, pa sta občinstvu skupaj s sinom zapela skoraj že pozabljeno Naj se ringelšpil vrti in Spominčice.

Ne samo starši, ob okrogli obletnici so Kreslinu družbo delali Mali bogovi, Beltinška banda in Irka Mary Coughlan s kontrabasistom. Po dveh samostojnih skladbah (Aincent Rain, I Can't Make You Love You) je v duetu s Kreslinom zapela zimzeleno uspešnico Meet Me Where They Play the Blues.

Člane svojega obširnega spremstva je Kreslin Križankam drugega za drugim prestavil ob ritmih Poj mi pesem in se od Križank vsaj za leto dni poslovil z nepogrešljivo "Kuku".