Kristijan Kranjčan je sicer dejaven tudi kot režiser. Njegov zadnji film Potop so premierno prikazali na lanskem Festivalu slovenskega filma, zatem pa na več festivalih po Evropi, med drugim februarja letos na festivalu v Clermont-Ferrandu (Francija). Foto: SOJ RTV SLO/Urška Lukovnjak
Kristijan Kranjčan je sicer dejaven tudi kot režiser. Njegov zadnji film Potop so premierno prikazali na lanskem Festivalu slovenskega filma, zatem pa na več festivalih po Evropi, med drugim februarja letos na festivalu v Clermont-Ferrandu (Francija). Foto: SOJ RTV SLO/Urška Lukovnjak

Kristijan Krajnčan je bil sploh prvi slovenski glasbenik v zgodovini tega tekmovanja. To sicer poteka poteka vsako drugo leto na Poljskem, letos pa so ga zaradi izrednih razmer izpeljali po spletu. Na tekmovanju, ki je potekalo od 8. do 10. julija, so mu namenili nagrado Fundacije Zbigniewa Seiferta. V polfinale tega tekmovanja se sicer vsakoletno uvrsti od 12 do 14 godalcev z vsega sveta. Kot je sporočil Rudi Zaman iz založbe Didakta, gre za eno najprestižnejših in največjih tekmovanj za džezovsko violino, violo in violončelo.

Leta 1946 v Krakovu na Poljskem rojeni Zbigniew Seifert je bil džezovski violinist, ki je igral tudi alt saksofon, pri čemer je nanj močno vplival John Coltrane. Seifert je nastopal s Tomasz Stańko Quintetom in v 70. letih 20. stoletja postal eden izmed vodilnih violinistov sodobnega džeza. Za posledicami raka je umrl leta 1979, pri vsega 32 letih starosti.

Iz Nizozemske prek ZDA nazaj na Nizozemsko
Leta 1986 rojeni Krajnčan je diplomiral iz džezovskih bobnov na konservatoriju Price Claus na Nizozemskem in se nato izpopolnjeval v New Yorku, čemur je sledil magisterij iz filmske glasbe na konservatoriju v Amsterdamu. Doslej je sodeloval z več mednarodnimi glasbeniki, koncertiral v več kot 25 državah po svetu, med drugim v newyorški dvorani Carnegie Hall ter na džezovskih festivalih v Tokiu na Japonskem, v Indoneziji, na Norveškem in v Južni Afriki.

Kot bobnar in čelist je označen na 26 ploščah, kot skladatelj filmske glasbe pa se je podpisal pod tri celovečerce in devet kratkih filmov. Prejel je več mednarodnih nagrad na vseh področjih svojega ustvarjanja, med drugim se je kot edini slovenski glasbenik oziroma bobnar uvrstil na prestižno džezovsko tekmovanje v Washingtonu, ki so ga poimenovali po Theloniousu Monku.

Leta 2012 je pri založbi Edict Record izdal prvenec Kristijan Krajnčan Ensemble: Siberian Bear, na katerem sta sodelovala tudi svetovno znana glasbenika, trobentač Ambrose Akinmusire in saksofonist Jimmy Greene. Krajnčan je ustanovitelj, režiser, bobnar in komponist interdisciplinarnega projekta Hidden Myth, ki je bil premierno predstavljen na džezovskem festivalu v Ljubljani, je še zapisal Zaman.

Kranjčan podpisuje tudi solistični projekt DrummingCellist, v katerem igra tako violončelo kot bobne. Z njim je gostoval po Evropi, med drugim v enem najprestižnejših džezovskih klubov – Bimhuisu v Amsterdamu. Sodeloval je tudi na odprtju džezovskih festivalov v Ljubljani in Sarajevu, s tem projektom je sodeloval tudi z Big Bandom RTV Slovenija na koncertu v Cankarjevem domu, ob dogodku pa je izšla tudi zgoščenka.

Kristijan Krajnčan o projektu DrummingCellist (2019)