"Če bi fantje igrali na poroki, bi nevesta odšla spat brez zob! Ja, te punkersko nabite sedemosminke zagotavljajo izjemen balkanski pretep sredi poročnega slavja, na koncertu ali na glavnem trgu romskega območja ..." so glasbo Kultur Shock, ki danes gostujejo v Ljubljani, slikovito opisali pri bolgarskem radiu Tangra Mega Rock. Foto:
Kultur Shock
Zvok Kultur Shocka pod vodstom Srđana Jevđevića nenehno razvijajo talentirani glasbeniki: kitarist Val Kiossovski, nekdanji bolgarski progresivni rocker, basist Guy Davis, bobnar Chris Stromquist, saksofonistka Amy Denio in violinistka Paris Hurley.

Nastopi šestjezične posadke, japonskega, bosanskega, srbskega, hrvaškega, bolgarskega in ameriškega rodu, nastanjene v Seattlu v ZDA, so podobni romski poroki: glasni, vsiljivi, trajajo dolgo in človeka povsem izčrpajo.

Mariači ciganska etnonorost
Marca je so Kultur Shock izdali svoj sedmi studijskia album Ministry of Kultur in ga najprej predstavili na dveh velikih promocijskih koncertih v Seattlu in New Yorku, zdaj pa so skočili čez lužo na koncertni obhod Evrope.

Kultur Shock pogosto primerjajo z zasedbama System of a Down in Gogol Bordello, njihov glasbeni hibrid med narodno tradicionalno glasbo in zahodnim rockom pa na koncertih doživlja vrhunec v vzdušju balkansko punkerske norosti. "Mariači ciganska etnonorost z Balkana. Resno … Blaznemu trušču Kultur Shocka je še najbližje mešanica System od a Down in mariačijev," so o glasbi Kultur Shock, denimo, zapisali v glasbeni reviji Kerrang!.

Pomagala sta jim člana Nirvane in Faith No More
Idejnemu vodji Kultur Shocka, Srđanu Ginu Jevđeviću, je med obleganjem Sarajeva v začetku devetdesetih pri selitvi v ZDA pomagala Joan Baez. Leta 1996 je ustanovil zasedbo Kultur Shock, pri kateri je vodja in glavni tekstopisec. Sprva je skupina igrala tradicionalno elektrofolk glasbo, vendar je Jevđević pod vplivom basista Nirvane Krista Novoselica spremenil zvočno podobo skupine, ki se je našla v glasnem rocku s pridihom balkanske tradicije. Kmalu so podpisali pogodbo z založbo Billya Goulda iz skupine Faith No More in pod njenim okriljem so izdali tri studijske albume.
Njihov novi album Ministry of Kultur je kot vedno brez dlake na jeziku, ukvarja pa se s političnimi problematikami. "Kultur Shock ne prepeva o zlomljenih srcih in cvetlicah, ampak o vsakdanjem obstoju in upanju za boljšo prihodnost. Ali slabšo. Punk opisuje našo voljo, da se borimo za stvari, v katere verjamemo. Balkanske melodije so glas ljudstva, ki ga kot del le-tega predstavljamo tudi mi. Metalski zvoki pa so naš način izražanja besa proti vladi,"je Jevđević opisal filozofijo albuma, ki je še glasnejši in še bolj kitarsko bombastičen.