kratko, ampak sladko: nekdanji Dnevi šansona so se skrčili na en koncert. A pri 14 nastopajočih bi težko govorili o kaki programski skromnosti. Foto: Cafe teater
kratko, ampak sladko: nekdanji Dnevi šansona so se skrčili na en koncert. A pri 14 nastopajočih bi težko govorili o kaki programski skromnosti. Foto: Cafe teater
Anžej Dežan
Majda Sepe

Na festivalu šansona, ki je potekal pod taktirko Vite Mavrič, so se v poletnem gledališču ljubljanskih Križank zvrstili tako uveljavljeni glasbeniki kot tisti, ki k temu šele stremijo. Med prve brez dvoma lahko prištejemo Ota Pestnerja, Tomaža Domicelja, Nušo Derendo, Anžeja Dežana, Matjaž Romih Band, Lidijo Kodrič, Meri Avsenak in skupino Ante Upedanten.

Mednarodno stičišče glasbenih nostalgikov
Dogajanje je privabilo tudi tuje goste: Iz Zagreba so prišli Arsen Dedić, Zvonko Špišić in Jasna Bilušić, s Češke Svetlana Nalepkova, s Poljske Aleksandra Plis, iz Francije pa se nam je pridružila gostja Fabienne Laredo. Večer je vodila Vita Mavrič, scenarij za prireditev pa je pripravil Marko Vezovišek. Pevce je spremljala skupina Jake Puciharja, za to, da je dogajanje gladko teklo, pa je poskrbel režiser Slavko Hren.

In memoriam Majda Sepe
Vita Mavrič je v nedavnem intervjuju za MMC že izdala nekaj podrobnosti za pokušino: letos je bil program malce bolj obarvan s sentimentom preteklosti in krajšim poklonom nedavno preminuli Majdi Sepe. Celoten koncept je pravzaprav takšen, da se dotika zlatega obdobja slovenske popevke, ko so se pisala vrhunska besedila - tudi pesnikov, kot so Gregor Strniša, Svetlana Makarovič in Elza Budau.

Če si koncerta niste uspeli ogledati v živo, brez skrbi: na 1. programu Televizije Slovenija bodo posnetek predvajali v nedeljo, 18. 6 ob 20.00.

Šanson je povsod!
Če preletimo lanski seznam nastopajočih, postane jasno, da je šanson na Slovenskem, pa čeprav morda ne izgleda tako, vse prej kot siromašen glasbeni žanr. Na lanskem festivalu so se na odru Križank stali Elda Viler, Alenka Pinterič, Neca Falk, Boris Cavazza, Marko Brecelj, Jani Kovačič, Adi Smolar, Nika Vipotnik, Andraž Hribar, Olivija, Klemen Pisk, Skakafci, Ibrica Jusić, Tereza Kesovija, Vitalij Osmačko ter Clara Moreau. Nastopili so ob spremljavi orkestra Simfonika pod vodstvom dirigenta Marka Fabianija. Gostitelj večera je bil igralec in šansonjer Jure Ivanušič.