Foto:
Foto:
Robert Plant
Svetlolasi Robert Plant se je še kako zavedal svoje privlačnosti. To je jasno vsakomur, ki si ogleda katerega izmed nastopov skupine Led Zeppelin.
Robert Plant in Jimmy Page
Robert Plant in Jimmy Page sta po sporu z basistom Johnom Paulom Jonesom kariero nadaljevala kot duo. Foto: EPA

Pevec Robert Plant, kitarist Jimmy Page in basist John Paul Jones, ki so se razšli po smrti bobnarja Johna Bonhama leta 1980, so na tiskovni konferenci v dvorani, nekoč znani kot Millenium Dome, napovedali ponovno združitev pionirjev hard rocka in heavy metala.



Oboževalce že zajela evforija
Na Otoku je zavladala že prava evforija. Nekateri oboževalci, katerih ni malo tudi med mlajšimi generacijami, so se namreč že včeraj utaborili pred dvorano, ki sprejme kar 20.000 ljudi. Sicer pa je 13. novembra predviden izid dvojnega albuma Mothership, kompilacije največjih uspešnic skupine, ki jo je novinar skupine Uncut poimanoval Picasso hard rocka. Po poročanju BBC-ja naj bi s trojico nastopil tudi Jason Bonham, sin Johna Bonhama.

Še ena v vrsti ponovnih združitev
Bobnarjeva smrt nikakor ni bila edini razlog za prenehanje delovanja skupine Led Zeppelin. V osemdesetih so namreč med člani nastali nesporazumi, zaradi česar sta Page in Plant kariero nadaljevala kot duo in izdala tudi več albumov. Težko je reči, zakaj se združitev ene najbolj legendarnih rockovskih zasedb vseh časov pripravlja prav zdaj. Verjetno pa ni brez pomena to, da so združitveni koncerti in turneje v zadnjem času zelo donosni. To so spoznali tudi The Police, Genesis, Take That, Van Halen, The Jesus and Mery Chain, Smashing Pumpkins in Spice Girls; vsi so se za ponovno sodelovanje odločili prav letos.

Kodrolasi bog Robert Plant
Led Zeppelin so nastali leta 1968. Pravzaprav so nastali na zapuščini tedaj zelo priljubljene skupine The Yardbirds, v kateri je poleg kitarista Jimmyja Pagea med drugim sodeloval tudi Eric Clapton. V nekaj letih so Led Zeppelin postali ikona. Že izjemni prvenec s preprostim naslovom Led Zeppelin je skupino naredil za fenomen. Udarna in nenavadna interpretacija bluesa, besedila, ki so se spogledovala z misticizmom, in - seveda! - kodrolasi in svetlolasi Robert Plant, ki je hitro postal novi rockovski bog, so bili zagotovilo za uspeh.

Leta, ko je nastajal heavy metal
Skupina, katere zvok je skupaj z glasbo skupin Deep Purple in Black Sabbath definiral zgodnji heavy metal in hard rock, je zanimanje za svoje delo stopnjevala tudi z zasebnim življenjem. Predvsem Jimmy Page naj bi se navduševal za temne sile, skrivnostnost pa so Led Zeppelin stopnjevali tudi s svojim skromnim sodelovanjem z mediji. Tisk so skoraj ignorirali, stike z oboževalci pa so omejili na koncerte. Kljub sovražni nastrojenosti tiska so Led Zeppelin nizali uspešnice, med katerimi so najbolj znane Stairway to Heaven, Communication Breakdown, Whole Lotta Love in Rock and Roll in Kashmir.

P. B.