Maček Muri prihaja na Lent v spremenjeni obliki. Foto: Osebni arhiv
Maček Muri prihaja na Lent v spremenjeni obliki. Foto: Osebni arhiv
Jerko Novak, Kajetan Kovič, Neca Falk
Glasbeni projekt Maček Muri in muca Maca avtorjev Kajetana Koviča (pesmi), Jerka Novaka (glasba) in izvajalke Nece Falk sodi med najuspešnejše stvaritve slovenske glasbene produkcije za otroke in tudi za odrasle. Foto: Tone Stojko

Izbor ni bil naključen. "Ker se mi zdi, da je po krivem rahlo zapostavljen, pozabljen. Sicer se je zadnje čase malo zbudil iz predenja, ampak vzrok za to je predvsem njegov 30. rojstni dan," pojasni njihov učitelj petja Mate Brodar.

Avdiozapis o prigodah mačka Murija in muce Mace je lani praznoval okroglo obletnico in s tem dobil malce več pozornosti. "Gre za zelo kakovostno delo: tako muzika in tekst sta res simpatično in hudomušno povezana in mislim, da pritegneta človeka ne glede na leta. Skratka, če se pošalim: če tega ne poznaš, si imel ali imaš nesrečno otroštvo, mi skušamo vsaj malo ublažiti zadevo," je dejal Brodar, ki skupaj z učenci pripravlja 3. julija "pomlajeno" različico ikoničnih skladb.

Že v intervjuju za MMC ob 30. obletnici mačka Murija sta Falkova in Jerko Novak pritrdila, da je avdiozapis danes še kako aktualen. "V bistvu Čombe sploh ni omembe vreden. On je čisto navaden lumpek, ki ne naredi nič (smeh). Maček Falot je zdaj zelo aktualen," je dejala v smehu Falkova.

Intervju z Neco Falk in Jerkom Novakom:
"Maček Falot je zdaj zelo aktualen!"

Z njima se strinja tudi Brodar: "Maček Muri je brezčasen in neobremenjen tako glede svoje kot tudi naše starosti. Kot sem že prej rekel, je vse narejeno tako dobro, da preprosto najde pot do poslušalca." Hkrati pa priznava, da novi rod ne pozna tako dobro mačka Murija, kot ga je na primer sam v mlajših letih. "Vsaj za našo ekipo nastopajočih, ki se učijo petja v Glasbeni Ustvarjalnici KUD Dolina Miru, pa lahko mirno rečem, da jim je prirastel k srcu," doda Brodar.

Pesmi o najbolj znanem mačku v slovenski literaturi pa so le del kulturnega programa, ki so ga letos pripravili na festivalu Lent. Ta je sicer izgubil plavajoči oder na Dravi, toda njegovo glavno vodilo je ostalo enako kot prej - približati kakovostno kulturo najširši javnosti za sprejemljivo ceno. "Izguba odra verjetno ne bo prinesla nič dobrega in še manj spodbudnega. Pa ne samo za ustvarjalce, mislim, da tudi za obiskovalce," sklene Brodar.