Umetnik in glasbenik Peter Brötzmann je znan kot eden najpomembnejših predstavnikov sodobne improvizirane glasbe. Konec petdesetih let je študiral slikarstvo v rodnem Wuppertalu, njegova glasbena kariera saksofonista in klarinetista sovpada z njegovimi prvimi umetniškimi razstavami v Nemčiji in na Nizozemskem. Foto: EPA
Umetnik in glasbenik Peter Brötzmann je znan kot eden najpomembnejših predstavnikov sodobne improvizirane glasbe. Konec petdesetih let je študiral slikarstvo v rodnem Wuppertalu, njegova glasbena kariera saksofonista in klarinetista sovpada z njegovimi prvimi umetniškimi razstavami v Nemčiji in na Nizozemskem. Foto: EPA
Razstava Peter Brötzmann solo: Dela 1959–2013 bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled od 2. julija do 25. avgusta. Ob razstavi bo v samozaložbi izšel še katalog Slovenian Landscapes s predstavitvijo avtorja, besedilom Žige Koritnika ter reprodukcijami grafik in risb.
Razstava je avtorjev poklon Sloveniji in prva njegova razstava v Sloveniji. Na ogled je tudi večji cikel risb z naslovom Slovenske krajine, nekaj del na razstavi je nastalo ob Brötzmannovih obiskih Slovenije v zadnjih letih.

Osrednji del festivala bo letos posvečen vsestranskemu umetniku in izjemnemu nemškemu pihalcu Brötzmannu. Kot so zapisali v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC), je umetnik in glasbenik Peter Brötzmann poznan kot eden najpomembnejših predstavnikov sodobne improvizirane glasbe. Konec petdesetih let je študiral slikarstvo v rodnem Wuppertalu. Sodobnik Josepha Beuysa in Georgea Baselitza je sodeloval tudi v gibanju Fluxus in z Nam June Paikom. Njegova glasbena kariera saksofonista in klarinetista sovpada z njegovimi prvimi umetniškimi razstavami v Nemčiji in na Nizozemskem.
Na likovnem področju dosledno ustvarja od konca petdesetih let prejšnjega stoletja in občasno razstavlja v Evropi in ZDA. Njegovo likovno ustvarjanje sega od velikih olj na platnu, nežnih liričnih akvarelov in grafik, do opusa majhnih konstrukcij.
Na razstavi tudi cikel risb Slovenske krajine
Pregledna razstava njegovih del na papirju - risb, grafik in akvarelov, nekaj slik in objektov ter ovitkov plošč in plakatov, ki bo v MGLC-ju na ogled do 25. avgusta, bo poskrbela za likovni uvod v festival. Kot je zapisala koordinatorka razstave Breda Škrjanec, je razstava avtorjev poklon Sloveniji in prva njegova razstava v Sloveniji. Na ogled je tudi večji cikel risb z naslovom Slovenske krajine, nekaj del na razstavi je nastalo ob Brötzmannovih obiskih Slovenije v zadnjih letih.
Glasbene predstavitve Brötzmanna
Svojo glasbo bo Brötzmann v sklopu festivala prvič predstavil v sredo v Klubu Cankarjevega doma, kjer bo svetovno premiero doživel koncert, poimenovan Sax and Drums feat. Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Hamid Drake & Chad Taylor.
Brötzmannu se bosta v četrtek na odru Kluba CD pridružila Mokhtar Gania (gimbri) in Hamid Drake (bobni), v petek pa bo v Štihovi dvorani CD nastopil z Adasiewiczem. V soboto bo v Križankah nastopil še s kontrabasistom Johnom Edwardsom in bobnarjem Stevom Noblom.

Na festivalu tudi Macy Gray
Program je umetniški vodja festivala Bojan Beniger letos že tretje leto zapored pripravil skupaj s solastnikom džezovske založbe Clean Feed Pedrom Costo. Med večjimi koncerti na 54. izdaji festivala bo še sobotni nastop European Saxophone Ensemble na ljubljanski tržnici ter nastop Macy Gray, ki bo občinstvo v Križankah navduševala v družbi David Murray Infinity Quarteta.
Sicer pa bo letošnji festival med drugim ponudil še koncerta Cene Resnik Quarteta, Dare Hočevar Tria ter prvi skupni nastop Tomaža Groma (kontrabas, elektronika) in Eduarda Raona (harfa).
Brötzmann skozi fotografski objektiv
V Mali Galeriji Cankarjevega doma bodo odprli tudi razstavo To je naša muska!, ki bo predstavila Brötzmanna v objektivu fotografov od začetkov do današnjega glasbenega delovanja. Fotografije za razstavo, ki bo na ogled do 21. julija, je izbral Žiga Koritnik, ki je z nemškim glasbenikom in umetnikom začel prijateljevati po fotografiranju skupine Peter Brötzmann Chicago Tentet na ljubljanski železniški postaji. Ko je v dar dobil nekaj LP-jev in zgoščenk, je Koritnik poleg glasbe začel spoznavati tudi Brötzmannovo slikarstvo: akvarele in grafike, ki so, kot zapiše v katalogu Slovenian Landscape, "odločne, včasih brezkompromisne, razodevajoče in hkrati nežne, enake njegovi prezenci in podajanju glasbe na odru".
Katalog Slovenian Landscapes, ki predstavlja avtorja in vsebuje še besedilo fotografa in ljubitelja Brötzmannovega ustvarjanja Koritnika ter črno-bele in barvne reprodukcije grafik in risb, bo izšel ob razstavi v MGLC-ju v samozaložbi Petra Brötzmana.

Utrip jazz festivala
Peter Brötzmann, (tudi) likovni ustarvajalec
Utrip jazz festivala
Peter Brötzmann, (tudi) likovni ustarvajalec