Violinist Sergej Krilov, violončelist Aleksander Knjazev in pianist Nikolaj Luganski se bodo predstavili z deli Johannesa Brahmsa. Foto: Festival Ljubljana
Violinist Sergej Krilov, violončelist Aleksander Knjazev in pianist Nikolaj Luganski se bodo predstavili z deli Johannesa Brahmsa. Foto: Festival Ljubljana

Festivala Ljubljana bodo nocoj nastopili trije uveljavljeni in nagrajeni ruski glasbeniki, ki redno nastopajo s priznanimi dirigenti največjih orkestrov. Violinskega virtuoza Sergeja Krilova in pianista Nikolaja Luganskega je slovensko občinstvo že imelo priložnost slišati, prvega leta 2016, drugega leto poprej. Tokrat prihajata v družbi violončelista Aleksandra Knjazeva.

Glasbeniki bodo v Slovenski filharmoniji poustvarili tri dela nemškega skladatelja in pianista Johannesa Brahmsa za klavirski trio.

Violinist Sergej Krilov je na ljubljanskem festivalu nastopil že leta 2016, na koncertu Litovskega komornega orkestra. Tedaj je za program izbral Vivaldijevo delo Štirje letni časi in skladbe španskih skladateljev Pabla Sarasateja in Manuela de Falle, na koncertu pa nastopil kot dirigent in solist. Letos prihaja v klavirskem triu, ob violončelistu Aleksandru Knjazevu, ki je solist Orkestra Moskovske filharmonije in nosilec naziva častnega umetnike Rusije, ter pianistu Nikolaju Luganskem, ki velja za enega vodilnih svetovnih interpretov klavirskega repertoarja. Tudi njega je pred tremi leti ljubljanski festival že privabil na oder.

Na tokratnem koncertnem večeru bodo izvedli repertoar, posvečen komorni glasbeni zapuščini romantičnega nemškega skladatelja Johannesa Brahmsa; izvedli bodo Klavirski trio št. 3 v c-molu, op. 101; Klavirski trio št. 2 v C-duru, op. 87 in Klavirski trio št. 1 v H-duru, op. 8.

Koncert je bil sprva predviden v Viteški dvorani Križank, vendar so ga organizatorji predstavili v Slovensko filharmonijo.