Foto:
Foto:
Prince - nič več anahronističen?
Usher niza uspeh za uspehom.
Ko s turnejo zaslužiš 121 milijonov dolarjev se ti lahko smeje ...

Princ je imel v okviru turneje Musicology letos 96 koncertov, na katerih je prodal za 87,4 milijona dolarjev vstopnic, Madonna pa je za 79,5 milijona dolarjev vstopnic prodala na le 39 koncertih turneje Re-Invention. Največjima zaslužkarjema sledijo Metallica, Bette Midler, Van Halen, Kenny Chesney, Sting in Elton John.

Madonno je po zaslužku za približno 900.000 dolarjev sicer prekosila Celine Dion, vendar pa kanadska pevka ni bila na turneji, temveč je toliko zaslužila s 154 ekskluzivnimi koncerti v Las Vegasu.

Rolling Stonesi doslej z najbolj donosno turnejo
Prince se je z letošnjim dosežkom uvrstil na osmo mesto najbolj donosnih glasbenih turnej vseh časov. Prvo mesto na tej lestvici pa pripada Rolling Stonesom, ki so s turnejo leta 1994 zaslužili kar 121,2 milijona dolarjev.

Sicer pa je bilo letošnje leto za Princa, morda celo nekoliko presenetljivo, zelo uspešno. Medtem ko se nekaj let o njem ni slišalo, je letos nastopil na podelitvi nagrad grammy, marca je nase opozoril ob slovesni umestitvi v Dvorano slavnih osebnosti rokenrola, nato pa se je podal še na koncertno turnejo, ki je bila praktično razprodana.

Za Usherja "le" 20 milijonov dolarjev
Nekoliko so lahko razočarani maljši glasbeni izvajalci. Največ sta s koncerti zaslužila r'n'b pevec Usher in rocker John Mayer, ki sta edina uspela preseči prag 20 milijonov dolarjev.

Sicer pa poznavalci pravijo, da letošnje leto za glasbene izvajalce ni bilo preveč uspešno. Z izjemo največjih zvezd, ki se lahko pohvalijo z ogromnimi zaslužki, so bile koncertne dvorane po ZDA le redko povsem polne. K temu je najbrž pripomoglo tudi povišanje cen vstopnic, ki so se v povprečju podražile za 3,5 odstotke.

Povprečne cene vstopnic
Za svoj koncert le v letu 2004 povprečno največ računal Elton John. Povprečna cena vstopnice za njegov koncert je bila namreč 158,22 dolarjev, tesno za petami pa mu je sledila Madonna. Za njen koncert so morali njeni oboževalci v povprečju odšteti 143,59 dolarjev. Prince pa dokazuje, da je uspeh možno doseči tudi z bolj dostopnimi cenami, saj je za vstopnico povprečno zahteval 61,04 dolarja.