Dudamel,
Dudamel, "plod" edinstvenega venezuelskega sistema mladinskih orkestrov za revne študente, slovi kot "čudežni deček" klasične glasbe, na koncu sezone 2008/09 pa je, star 28 let, na čelu losangeleške filharmonije nadomestil dolgoletnega vodjo orkestra, Finca Esa-Pekko Salonena. Foto: Reuters
Venezuela
Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem primanjkuje osnovnih potrebščin in celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, a ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez je Maduru obljubil brezpogojno podporo. Foto: Reuters
Mozart v džungli
Mehiški zvezdnik Gael Garcia Bernal, ki v Amazonovi seriji Mozart v džungli igra maestra "Rodriga", ne skriva, kje je našel navdih: "Rodrigo ne bi obstajal brez Gustava." Dudamel se je v nadaljevanki celo pojavil v majhni vlogi menedžerja. Foto: IMDb

Gustavo Dudamel je v odprtem pismu vlado pozval, naj "prisluhne ljudem" in zaustavi nasilje in represijo. Za poziv se je odločil, potem ko so v protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru ubili 18-letnega glasbenika. Armando Canizales je na demonstracijah v Caracasu dobil udarec v vrat in pozneje zaradi poškodb umrl.

V izjavi, ki jo je objavil na Facebooku z naslovom Povzdigujem glas, je glasbeni direktor Losangeleških filharmonikov zapisal, da "nič ne more opravičiti prelivanja krvi" med ljudmi, ki jih "duši nesprejemljiva kriza".

Protesti zahtevali žrtve
Državo, ki se zaradi gospodarske krize že od leta 2014 spopada s pomanjkanjem hrane in medicinske oskrbe, že tedne pretresajo nasilni protesti proti socialistični vladi predsednika Madura. V nemirih, ki so izbruhnili po tem, ko je vrhovno sodišče, vdano predsedniku, skušalo odvzeti moč parlamentu, ki ga vodi opozicija, je umrlo več kot 35 ljudi.

Šestintridesetletni Dudamel, ki poleg Losangeleških filharmonikov vodi tudi venezuelski simfonični orkester Simon Bolivar, je eden najuspešnejših diplomantov državnega glasbenoizobraževalnega programa El sistema, ki omogoča klasično glasbeno izobrazbo tudi socialno ogroženim. (Tudi orkester Bolivar se je rodil iz tega programa.)

Čeprav se je kritik na račun vlade doslej vzdržal, se je tokrat oglasil po smrti Canizalesa, ki se je prav tako izobraževal po omenjenem programu in je v tem tednu umrl v protestih.

"Svoj glas povzdigujem proti nasilju in represiji," je zapisal dirigent in "resno pozval" predsednika republike in vlade, da se "spravi v red" in prisluhne glasu venezuelskega ljudstva.

Premalo, prepozno?
V preteklosti je bil Dudamel pogosto tarča kritik, češ da se noče vpletati v politiko, ker naj bi imel od nepriljubljene vlade koristi. Zdaj so si nekateri oddahnili, da je končno jasno izrazil svoje stališče, drugi pa mu še vedno zamerijo premajhno angažiranost.

Niso še namreč pozabili na dogodek pred tremi leti, ko so na ulicah Venezuele prav tako izbruhnili smrtonosni spopadi med ljudstvom in policijo. Dudamel je le nekaj ulic stran dirigiral na spominskem koncertu, nato pa se je sešel s predsednikom Madurom. Takrat je na kritike odgovarjal, da "ni politik ali aktivist", pač pa samo apolitičen umetnik. Kljub temu se je redno sestajal z venezuelskimi voditelji, tako s sedanjim predsednikom kot z njegovim predhodnikom. Od Cháveza se je leta 2013 poslovil tudi z nastopom na njegovem pogrebu.

Še eden z oznako "čudežnega dečka"
Dudamelov status enega najslavnejših dirigentov na svetu ga - pa naj to hoče ali ne - postavlja v areno političnega cirkusa. The Washington Post je o njem denimo pisal kot o "srhljivo nadarjenem mladem dirigentu, ki je bil vržen v vlogo odrešenika glasbe". Njegova glavni adut je "divja, nebrzdana energija, združena s prvinskim talentom".

Mehiški zvezdni Gael Garcia Bernal, ki v Amazonovi seriji Mozart v džungli igra maestra "Rodriga", ne skriva, kje je našel navdih: "Rodrigo ne bi obstajal brez Gustava." Dudamel se je v nadaljevanki celo pojavil v majhni vlogi menedžerja.