Po dubrovniškem Stradunu se vsako poletje sprehodi marsikater znan obraz - niso pa vsi delavno razpoloženi kot Malkovich. Foto: EPA
Po dubrovniškem Stradunu se vsako poletje sprehodi marsikater znan obraz - niso pa vsi delavno razpoloženi kot Malkovich. Foto: EPA
Festival komorne glasbe Julian Rachlin in prijatelji vsako leto priredi tudi koncert v belem.

John Malkovich je pripotoval v omenjeno hrvaško mesto, kjer bo nocoj nastopil v glasbeno-radijski drami Registrirani patent - Bobnar v ropotajoči škatli španskega konceptualnega umetnika Juana Munoza, poleg tega pa se je na festivalu Julian Rachlin in prijatelji predstavil tudi vlogi pripovedovalca v predstavi Ljubimec, ki se krči.

Komorna glasba malo drugače
Munozovo idejo za predstavo Registrirani patent - Bobnar v ropotajoči škatli je Malokovich razvil skupaj s španskim skladateljem Albertom Iglesiasem, ki je prav tako pišel v Dubrovnik. V ansamblu, ki spremlja glasbeno dramo, igra tudi pianist Itamar Golan, ki je s svojim nastopom odprl festival 2. septembra, ter violinista Julian Rachlin in Janines Jansen, dirigira pa (še en slavni pianist) Stefan Vladar. Malkovich pa nastopa kot interpret besedila.

Malkovich je med drugim povedal, da v mesto, ki slovi po svoji slikovitosti, ni prišel zaradi zabave in turističnega ogledovanja, temveč je nekaj dni pred nastopom prišel zato, da je lahko pred nastopomom v Kneževem dvoru še malo vadil.

Ne le iz sveta glasbe
Festival je znan po tem, da gosti marsikatero znano ime iz sveta komorne glasbe; letos bo med drugim gostil tudi londonsko Kraljevo filharmonijo, ki bo svoje znanje predstavila na večeru Ludwiga van Beethovna. Predstavil pa se bo še en igralec svetovnega kova, znan predvsem po vlogi Jemesa Bonda, sir Roger Moore, ki bo zadnji večer festivala prebiral izbrana Mozartova pisma.