Tako Milan Mladenović (levo) kot Margita Stefanović in Bojan Pečar iz zasedbe EKV so že pokojni. Foto: Discogs
Tako Milan Mladenović (levo) kot Margita Stefanović in Bojan Pečar iz zasedbe EKV so že pokojni. Foto: Discogs

Na natečaj za nagrado Milana Mladenovića se lahko z glasbenim delom prijavijo samostojni avtorji ali skupine vseh republik nekdanje Jugoslavije. Letos so bila upoštevana glasbena dela, objavljena med 1. julijem 2021 in 31. majem 2022, besedila katerih so v enem izmed jezikov nekdanje skupne države.

Za objavljena dela obveljajo tista, ki jih je avtor ali druga oseba trajno dala na voljo javnosti z njegovim dovoljenjem prek nosilca zvoka ali prek vsaj dveh digitalnih distribucijskih platform, piše na spletni strani Sklad Milana Mladenovića.

V regionalni žiriji je bil letos tudi Matjaž Manček, pomočnik direktorja za glasbeni program v Kinu Šiška, vodja glasbenega programa in menedžer projekta MENT Ljubljana. Ob njem pa o prijavljenih pesmih odločajo še Mile Kekin (Hrvaška), Sonja Lončar (Srbija), Edo Plovanić (Hrvaška) in Dragiša Uskoković - Ćima (Srbija).

Od 219 prijavljenih 45 pesmi v polfinalu
Na razpis je letos prispelo 219 skladb, v polfinale se jih je uvrstilo 45, v finale pa si je pot utrlo 12 pesmi, ki so izstopale po kakovosti. Vse finalistke bodo objavljene na promocijski kompilaciji. Avtor oziroma avtorji zmagovalne pesmi bodo ob kipcu sklada prejeli nagrado v znesku 3000 evrov, najbolj inovativen bobnar pa bo prejel set bobnov Firchie.

Sorodna novica MRFY: "Ni nas strah eksperimentirati, ampak eksperimentirati moraš znati"

Nagrada je bila ustanovljena z namenom spodbujanja glasbene ustvarjalnosti, ki jo odlikujejo karakteristike, značilne za umetniško zapuščino nepozabnega Mladenovića, ki je umrl v 37. letu starosti. Ob ustanovitvi nagrade so se odločili, da jo bodo podeljevali vsakoletno na dan njegovega rojstva, torej 21. septembra.

Vsi dozdajšnji zmagovalci prihajajo iz Beograda
Kot prva jo je prejela zasedba Artan Lili za skladbo D.E.P.R.A., leta 2020 prav tako beograjska zasedba Dram za pesem Daj mi sve, leto pozneje pa Ana & The Changes za pesem Tu. Vsi trije dozdajšnji nagrajenci prihajajo iz Beograda. Lani se je zasedba Čao Portorož kot edina iz Slovenije uvrstila v finalni izbor, in sicer s pesmijo Ljubavnik.

Letos se je med 12 finalistk uvrstila torej tudi pesem Prjatučki (Kdo bo rešil svet) slovenske zasedbe Mrfy, ki je izšla na njenem letošnjem albumu Use. Novomeška četverica je to skladbo sicer ustvarila že leta 2019, a takrat še ni imela besedila.

V letošnji finale natečaja uvrščene pesmi, razvrščene po abecednem vrstnem redu:

Nataleé: Brat
Dina Jashari: Doma
Porto Morto: Fatamorgana
Relej: Hodajmo na rukama
Proto Tip: Krećem se
Luka Rajić: Ljubimo se
Ljubičice: Opet
Šiza: Oprostite, oprostite, oprostite
Mrfy: Prjatučki (Kdo bo rešil svet)
Seine: Rijeć
Sentineo: Samo ti i ja
Šajzerbiterlemon: Zavrti me