Žal je Milan Mladenović (1958) umrl še istega leta v Beogradu, pet let pozneje je v brazilskem mestu Sao Paulo, kamor se je preselil pred leti, umrl tudi Mitar Subotić – Suba (1961). Zdaj je v produkciji sklada Milana Mladenovića režiserka Marija Vukić ustvarila videospot za pesem Metak. Video je nastal iz omenjenih 26 let starih posnetkov, ki do zdaj niso bili javno objavljeni.

Sodelovanje sklada, družine in založbe
Prav tako je Mladenovićev in Subov album z 11 pesmimi doživel ponovno izdajo, za kar so poskrbeli omenjeni sklad, Subova družina in založba Croatia Records. Angel's Breath je bil posnet v Subovem studiu Wah Wah v Sao Paulu na začetku leta 1994. Poleg Mladenovića in Sube v videospotu za Metak nastopata tudi brazilska glasbenika, ki ju je mogoče slišati na albumu ter sta tudi avtorja nekaterih skladb – kitarist Fabio Golfetti in tolkalec João Parahyba. Za snemanje in produkcijo albuma, ki je izvorno izšel pri beograjski založbi Imago, je takrat poskrbel Suba, za sveži mastering nove izdaje pa Marko Perić.

Naslovnica izvorne izdaje albuma iz leta 1994. Foto: Discogs
Naslovnica izvorne izdaje albuma iz leta 1994. Foto: Discogs

Glasbenika sta sprva svoj projekt poimenovala Pangea, Milanović pa je o njem decembra 1993 zapisal v svojo beležnico: "Ta čas je čas vnovične delitve, vnovične razdrobljenosti geopolitičnih entitet, delitev držav in čas lokalnih vojn. Ta čas je tudi čas, v katerem prevladuje ozka specializacija na vseh področjih človeške dejavnosti – od znanosti, prek industrije do umetnosti. Današnji človek je obsojen, da prek medijev sprejema in doživlja ta svet kot kolaž, katerega resničnega obraza in celote ne more strniti v končno videnje. Ta projekt, poimenovan po vseplanetarni deželi, ki se je sčasoma razdelila na današnje celine, se ukvarja z ozaveščanjem skupnega duha planeta Zemlja v prvotni obliki, kakršen je obstajal pred začetkom procesa razpadanja.

Ritem, najstarejša sestavina glasbe, najstarejše umetnosti, je osnova tega projekta, medtem ko nad njim plavajo zvoki balkanskega ljudstva, s prostora, ki je trenutno v središču prvobitnega boja med dobrim in zlim pri ljudeh. To prizadevanje je nadaljevanje mojega dela na področju boja proti primitivizmu v današnji kulturi, ki je dobila zagon predvsem zaradi neusmiljenih političnih iger moči, ki so povzročile splošen odmik od duhovnega."

"Vsi ti štirje posebni jeziki so zgradili en poseben, peti jezik"
Suba pa je v besedilu z naslovom Glasba četrtega sveta zapisal: "Projekt za to zgoščenko smo ustvarili Milan, Joao, Fabio in jaz. Že samo dejstvo, da smo si vsi štirje različni in imamo različne glasbene senzibilitete in izkušnje, je bil izziv za ustvarjanje skupnega projekta. Na splošno je šlo za brazilski projekt, v katerem so se evropski in brazilski glasbeni vplivi srečali ter mešali v nekih višjih energetskih sferah. Vsi ti štirje posebni jeziki so zgradili en poseben, peti jezik, ki je ustvaril glasbo brez značilnega pečata katerega od glasbenikov, ki so igrali in sodelovali pri ustvarjanju glasbe. In zaradi te mešanice, ki je nastala z mešanjem štirih tipičnih pečatov in ustvarila petega, tej glasbi pravim glasba četrtega, ne tretjega sveta.

V nekem trenutku smo razmišljali, ali naj zaradi tega projektu spremenimo ime in ne bo več Angel's Breath, saj je to označeval koncept med Milanom in mano, zdaj pa sta bila v vprašanju še dva glasbenika. Vendar smo se odločili, da to ime obdržimo, saj je Angel's Breath pravzaprav zgodba o stvarjenju človeka iz blata, podobna tisti, v kateri Bog ustvari človeka iz blata, nato pa mu vdihne življenje. Nismo tako močni kot bogovi, toda z dihanjem angela, z glasbo, ki je dih bogov, želimo človeku vdihniti nov svet in novo izkušnjo. Odločili smo se, da bomo obdržali to ime, ker se je prvotni koncept, ki sva ga imela z Milanom, poglobil s tem projektom in se podal naprej v raziskovanje novih, ne samo glasbenih, ampak tudi čustvenih svetov v nas in okoli nas."

Avtor ilustracije za novo izdajo albuma je Zoran Janjetov, ploščo in videospot pa so predstavili 5. oktobra na dogodku v zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti.