Kanclerka je z besedami, da Nemčija zmore, obljubila veliko in zdaj mora na tej poti vztrajati, je dejal svetovno znani dirigent Barenboim. Foto: EPA
Kanclerka je z besedami, da Nemčija zmore, obljubila veliko in zdaj mora na tej poti vztrajati, je dejal svetovno znani dirigent Barenboim. Foto: EPA

Kanclerka je z besedami, da Nemčija zmore, obljubila veliko in zdaj mora na tej poti vztrajati, je dejal Barenboim. Nemčija je po njegovem prepričanju zgledno opravila s svojo nacistično preteklostjo, zdaj pa je čas za naslednji pomemben korak.

Nemci bi morali biti pripravljeni svojo veličastno kulturo deliti s prišleki. Tako bi po Barenboimovem prepričanju najbolje zagovarjali evropske vrednote.

Poziv k reševanju begunske krize
Svetovno znani dirigent, ki se sicer v Nemčiji zavzema predvsem za begunce iz Sirije, mednarodno skupnost poziva k reševanju begunske krize. Tragediji teh množic Evropa sama očitno ni kos - v globaliziranem svetu je po njegovem prepričanju treba tudi težave reševati na globalni ravni.

V Argentini rojeni pianist in dirigent, zdaj izraelski državljan, je bil med drugim glasbeni direktor Pariškega orkestra in Chicaškega simfoničnega orkestra. Je tudi nekdanji glasbeni direktor milanske La Scale, vendar je to mesto predčasno zapustil na začetku letošnjega leta, dve leti pred iztekom pogodbe.

Leta 1999 je s pokojnim akademikom Edwardom Saidom ustanovil orkester West-Eastern Divan, da bi združila mlade arabske in izraelske glasbenike. Poznan je tudi po tem, da je leta 2001 podrl tabu, ko je v Jeruzalemu izvedel opero Richarda Wagnerja, znanega po antisemitizmu, ki pa je bil v njegovem času nekaj precej običajnega.