Letošnji poudarek je tudi na gibanju - kako do pravilne drže in hitrejših prstov pri igranju. Foto: MMC RTV SLO
Letošnji poudarek je tudi na gibanju - kako do pravilne drže in hitrejših prstov pri igranju. Foto: MMC RTV SLO

V okviru delavnic, ki jih organizirata Univerza na Primorskem in KUD Ars Haliaeti, bo v tem času kar 11 koncertov. Dogajanje bo deloma postavljeno tudi v Ljubljano.

Po besedah glasbenega pedagoga in predsednika KUD-a Ars Haliaeti Roka Palčiča sodelovanje univerze kaže, da želi tudi visoko šolstvo v Sloveniji razširiti svojo kulturno in izobraževalno ponudbo. Zanimanja za mojstrske razrede je, kot pravi, vse več, udeleženci pa letos prihajajo iz Slovenije, ZDA, Izraela, Portugalske, Španije, Francije, Hrvaške in Srbije.

Nova znanja bodo pridobivali od svetovno uveljavljenih pedagogov, to so Ida Bieler na violini, Sijavuš Gadžijev in Kevin Robert Orr na klavirju, Koryun Asatryan na saksofonu, Alenka Zupan na flavti in Marko Feri na kitari.

Že lani so v okviru delavnic izvedli pet koncertov, ki jim je prisluhnilo skoraj 2.000 poslušalcev, letos pa bodo v desetih dneh priredili kar 11 koncertov, od tega bo dva koncerta predvajala tudi Televizija Koper.

Glasba in gibanje
Letošnja novost mojstrskih razredov bo kineziologija v glasbi. Kot je pojasnil Matej Plevnik z Inštituta za kineziološke raziskave na Znanstvenoraziskovalnem središču UP, se kineziologija ukvarja s povečanjem gibalne učinkovitosti človeka v povezavi z njegovim življenjskim okoljem.

Udeleženci bodo v prihodnjih dneh lahko prepoznali različne tehnike in pristope učenja z vidika gibalne učinkovitosti. Tako se bodo denimo naučili, kako izboljšati svojo držo med igranjem, kako omogočiti hitrejše prste in povečati kapaciteto diha.