APZ Tone Tomšič z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom, ko so prejeli nagrado za najboljšo izbiro programa na 23. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2014. Foto: JSKD
APZ Tone Tomšič z dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom, ko so prejeli nagrado za najboljšo izbiro programa na 23. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2014. Foto: JSKD
Tone Tomšič (1910-1942)
Tone Tomšič (1910-1942), po katerem zbor nosi ime, je bil slovenski komunist, prvoborec, partizan in narodni heroj. Že leta 1942 pa je bila po Tomšiču imenovana tudi na novo ustanovljena 1. slovenska narodnoosvobodilna udarna brigada. Foto: Wikipedia

Program slavnostnega koncerta bo posvečen literaturi slovenskih skladateljev, na koncertu z naslovom Zvenenja Slovenije pa bo sodelovalo tudi nekaj nekdanjih dirigentov, ki so zaznamovali pot tega zbora.

Zbor je leta 1926 ustanovil France Marolt v moškem sestavu, pred drugo svetovno vojno pa je oblikoval še ženski zbor. Tradicijo je prekinila vojna, nato pa je zbor študentov ljubljanske univerze leta 1946 v mešani zasedbi začel znova delovati.

Šest novitet v prvem delu koncerta
Tadeja Vulc, Petra Strahovnik, Ambrož Čopi, Patrick Quaggiato, Damijan Močnik in Andrej Makor so uglasbili besedilo enega izmed literatov, ki prihaja iz določene pokrajine, pri tem so izhajali tudi iz motivov ljudskih plesov teh pokrajin.

Rdečo nit glasbenega potovanja čez Slovenijo bo spletla skladateljica Bojana Šaljić Podešva s pomočjo operne solistke Urške Arlič Gololičič, Nine Volk na opreklju (manjše ljudsko glasbilo s strunami, po katerih se igra s tolkalcema) in Matevža Bajdeta na tolkalih.

In železni repertoar v drugem delu
Nato se bodo pevci ozrli v preteklost, in sicer na tista dela slovenskih skladateljev, ki so del železnega repertoarja zbora, pri izvedbi pa se jim bodo pridružili tudi nekdanji dirigenti. Na povabilo so se odzvali Urša Lah, Marko Munih, Jože Fürst in Sebastjan Vrhovnik, je za STA povedala Gregorc Bukovčeva.

APZ Tone Tomšič so vedno vodila ugledna imena slovenske glasbe, po njegovem ustanovitelju Francetu Maroltu še Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik. Zaslužnega člana zbora Lebiča, ki je bil tudi njegov dirigent in je pustil velik pečat ne le pri APZ-ju, ampak tudi v širšem slovenskem glasbenem prostoru, bo zbor kot skladatelja počastil z izvedbo dveh njegovih del.

Eden izmed treh zborov na svetu, ki sta dvakrat osvojila veliko nagrado Evrope
APZ Tone Tomšič združuje študente fakultet Univerze v Ljubljani in sodi v sam vrh slovenskih zborovskih zasedb, ki dosegajo uspehe tudi v tujini. Je eden izmed treh zborov na svetu, ki so dvakrat osvojili veliko nagrado Evrope v zborovskem petju, najvišje priznanje za ljubiteljske zbore.

Ustvarjanje novitet kot eno izmed poslanstev
S tokratno sezono oktobra lani je zbor prevzela Jerica Gregorc Bukovec, ki je pred tem vodila Komorni zbor Ave. Pevci so jo povabili zaradi njene repertoarne usmeritve.

Kot je povedala za STA, si bo prizadevala izvajati kakovostno zborovsko glasbo, pri čemer bo nekaj prostora namenila tudi sodobni umetni glasbi. Hkrati pa bo še naprej spodbujala skladatelje k ustvarjanju novitet, kar je tudi eno izmed poslanstev tega zbora.

Slavnostni koncert Zvenenja Slovenije bo drevi ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.