Morrissey skuša najti najbolj čudne razloge za to, da njegova pesem You Have Killed Me ni zasedla prvega mesta na britanski lestvici singlov. Foto: EPA
Morrissey skuša najti najbolj čudne razloge za to, da njegova pesem You Have Killed Me ni zasedla prvega mesta na britanski lestvici singlov. Foto: EPA
Gnarls Barkley: St. Elsewhere
Morrissey očitno izključuje možnost, da je skladba Crazy skupine Gnarls Barkley preprosto boljša.

Ta namreč po novem pri izračunavanju priljubljenosti singlov ne upoštevajo le podatkov o prodanosti, pač pa tudi podatke o snemanju skladbe s svetovnega spleta. Nova pravila so začela veljati ravno v tednu, ko se je Morrisseyjeva pesem You Have Killed Me povzpela na 3. mesto britanske lestvice. Na prvem pa so prav zaradi uvedbe novih pravil pristali Gnarls Barkley oziroma njihov singel Crazy.

Plačilo je znak priljubljenosti skladbe
Morrissey meni, da časovna usklajenost 'prilagajanja' izračunavanja priljubljenosti skladb in vzpenjanje pesmi You Have Killed me po lestvici ni naključje. Nekdo je namenoma 'pohitel' s spreminjanjem prakse, ki je veljala več desetletij, da bi preprečil Morrisseyjevo vodstvo na lestvici. Nekdanjega pevca skupine The Smiths je ogorčilo tudi to, da se sedaj na vrhu lestvice lahko znajde celo skladba, za katero je bilo pripravljenih nekaj funtov odšteti le malo ljudi. Pesmi Crazy pa sploh ni bilo mogoče kupiti v trenutku, ko je že zavladala na britanski glasbeni sceni. Takšna zasnova lestvice pa je malo čudna, meni Morrissey, in se zato po njegovem mnenju ne bo obdržala. Ravno pripravljenost nekoga, da kupi singel, namreč dokazuje, da mu je skladba zares všeč. S spleta pa si ljudje snemajo tudi skladbe, ki jim pravzaprav nič kaj dosti ne pomenijo.

Morrisseyjeva dvoličnost
A kljub 'udrihanju' čez novo politiko oblikovanja glasbenih lestvic je Morrissey sam med nastopom na festivalu občinstvo pozval, naj njegovo skladbo poiščejo na svetovnem spletu. Pevec, ki je kot čudak slovel že v osemdesetih, ko je razglašal svojo predanost celibatu, je skušal to dejanje pojasniti z besedami, da mu je 'oglaševanje' med nastopom zapovedala založba Sanctuary, pri kateri je izdal svoj zadnji album.