Za najboljši mladinski zbor je bil izbran Mladinski pevski zbor Glasbene šole Rogaška Slatina z zborovodkinjo Andrejo Došler.

Dekliški zbor Gimnazije Celje Center, ki ga vodi David Preložnik. Foto: JSKD
Dekliški zbor Gimnazije Celje Center, ki ga vodi David Preložnik. Foto: JSKD
Sorodna novica Mladi zborovski pevci se pomerijo v Celju

Na sobotnem bienalnem državnem tekmovanju mladinskih zborov, ki je bilo del 35. mladinskega pevskega festivala, so razglasili tudi najskladbo Celja, ki je nastala po naročilu. To je postala skladba skladatelja Tineta Beca z naslovom Missa pro juventute: 2. Gloria. Obenem so na tekmovanju podelili več posebnih priznanj, med drugim za najbolj prepričljivo izvedbo slovenske ljudske pesmi in zborovske skladbe.

Strokovno žirijo, ki je ocenjevala zbore, so letos sestavljali skladateljica, zborovodkinja in pedagoginja Tadeja Vulc, pedagoginja in zborovodkinja Katja Gruber, zborovodkinja in pedagoginja Helena Fojkar Zupančič, skladatelj, zborovodja in pedagog Damijan Močnik ter zborovodkinja in pedagoginja Barbara Kovačič.

Zbori iz cele Slovenije (in iz zamejstva)
Na tekmovanju so se pomerili mladinski zbori iz glasbenih šol Rogaška Slatina, Frana Koruna Koželjskega Velenje, osnovnih šol narodnega heroja Maksa Pečarja Ljubljana Črnuče, Šempeter v Savinjski dolini, Tržišče, Križevci, Alojzija Šuštarja Ljubljana, Primoža Trubarja Laško in Dramlje ter gimnazij Kranj, Škofja Loka in Celje Center. Sodelovala je tudi vokalna skupina Emil Komel iz italijanske Gorice.

Dekliški zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom zborovodje Erika Šmida. Foto: JSKD
Dekliški zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom zborovodje Erika Šmida. Foto: JSKD

Državno tekmovanje, ki je bilo razdeljeno v tekmovalni program mladinskih zborov in tekmovalni program dekliških in mešanih mladinskih zborov, je do letošnje izvedbe potekalo pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Odslej pa bo nastajalo v sodelovanju med JSKD, Zavodom Celeia Celje in Mestno občino Celje. Tekmovanje je bilo pred tem del revije otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi, kjer bo še naprej ostalo tekmovanje otroških zborov.

Tekmovanje je sklenilo 35. mladinski pevski festival, ki se je začel v Celju v sredo. Na njem se je predstavilo več kot tisoč mladih zborovskih pevcev iz vse Slovenije. Festival je v sredo odprla območna revija otroških pevskih zborov občin Celje, Dobrna, Vojnik in Štore.

V Celju se je končal 35. mladinski pevski festival