Glasba
Đorđe Balašević v Križankah
Lanskega Balaševićevega koncerta v razprodanih Križankah se je udeležilo 3.300 poslušalcev in takrat je obljubil, da se kmalu vrne. Foto: BoBo
Đorđe Balašević v Križankah
Đorđe Balašević je na lanski koncert pri nas pripeljal 16-člansko zasedbo glasbenikov, in sicer poleg nepogrešljivih tamburašev še violinista, kitarista, harmonikarja, saksofonista ... Foto: BoBo

Dodaj v

Na nekdanji dan mladosti koncert vojvodinskega mornarja Đorđa Balaševića

25. maja koncert Baronov Bal v dvorani Stožice
26. februar 2018 ob 22:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Eden najbolj prepoznavnih glasbenikov nekdanjega jugoslovanskega prostora Đorđe Balašević se po lanskem rekordno hitro razprodanem koncertu v Križankah vrača v Slovenijo, natančneje v dvorano Stožice.

Medtem ko Đorđe Balašević v drugih državah nekdanje skupne države polni velika prizorišča že vrsto let, v Sloveniji arenskega nastopa še ni imel. Tako je decembra razprodal arene v Zagrebu, Beogradu, pred nekaj dnevi tudi v Sarajevu. Preden bo 25. maja pripotoval v Ljubljano, bo nastopil še v Splitu in Skopju.

Preberite MMC-jevo reportažo z lanskega koncerta v Križankah:

"Hrup lahko naredi vsak osel. Tišina je tisto, kar šteje!"


Prek Žetve in Ranega mraza k samostojni karieri

Začetek glasbene poti danes 64-letnega Balaševića, ki je odraščal v Novem Sadu, sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je s skupino nastopil tudi Bora Đorđević, ki jo je kmalu zatem zapustil in ustanovil svojo Ribljo Čorbo.

Leta 1979 je Balašević z Ranim mrazom zmagal na splitskem festivalu s pesmijo Panonski mornar. V tem obdobju je pri besedilih sodeloval tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna Krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem Priča o Vasi Ladačkom in Život je more. Med njegove največje uspešnice sodijo skladbe Svirajte mi jesen stiže, Dunjo moja, Slovenska, Lepa protina kči, Portret života mog in Odlazi cirkus.

Samooklicani kantavtor iz Vojvodine
Leta 1982 je zapustil skupino in posvetil se je samostojni glasbeni karieri. Istega leta je izdal album Pub in se podal na jugoslovansko turnejo. Balašević sam sebi pogosto pravi kantavtor iz Vojvodine. Sicer slovi kot glasbenik, vendar je tudi pesnik, pisatelj, igralec in režiser. Znan je po skladbah, kot so Svirajte mi, Jesen stiže, Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav in Odlazi cirkus, 40-letni karieri pa je izdal 15 albumov.

Knjiga o lastni mladosti tudi v slovenščini
Koncert t. i. vojvodinskega mornarja bo v Stožicah torej natanko leto dni po koncertu v Križankah. Pred izidom je tudi Balaševićeva nova knjiga, v kateri v svojem prepoznavnem slogu govori o svoji mladosti in ki bo do koncerta že prevedena v slovenščino.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
313
# 26.02.2018 ob 23:28
On, ki je Slovence javno imenoval "bečki konjušari"!

Joj, Slovenci in naš spomin. Da o ponosu ne govorimo


In spet...

Pa kako zavraga vam vedno rata zamešat Boro Đorđevića in Đorđe Balaševića?!
grenadir
# 26.02.2018 ob 23:29
Eh Sorrento .... Za bečke konjušare nas je proglasul Bira Đordževič(Riblja Čorba )....Tako, da predno nekaj napišeš se raje prepričaj....Tako ispadeš samo indolenten buhteljček, še posebej, ko se pozivaš na naš kratek spomin...
TeksViler
# 26.02.2018 ob 23:55
Sorento, samo ne bodi ponosen na svoj spomin.
kundera 78
# 27.02.2018 ob 07:06
Princip je isti vse so ostalo nianse

Đole kralj!!!
Bivši uporabnik
# 27.02.2018 ob 06:28
Panonski mornar, ne vojvodinski
tedyslav
# 27.02.2018 ob 06:47
Pa konec koncev smo... Če ne bečki pa bruseljski...
Ampak Balašević je zakon. Devedesete...
ROBI123
# 27.02.2018 ob 00:05
"Prva je ljubav došla tiho nezvana sama, za sva vremena skrila se tu negdje duboko u nama.."
Kako si zadel s temi verzi Đorđe, legenda za vedno.....
stewie
# 27.02.2018 ob 07:34
Bodo domoljubi, ki bi v svoji brezmejni ljubezni do domovine najraje preselili ali na silo prevzgojili pol Slovenije, spet pojamrali, kako on lahko, Thompson, ki nikdar nič slabega ni rekel o nas, pa ne?
bizgec67
# 27.02.2018 ob 14:24
Včasih se mi zdi čudno, da se nihče ne oglaš ko imajo koncerte razne Dalmatinske klape. A ti so pa v redu, moralno neoporečni? Dejte se mal zbrat, vsak naj posluša tisto kar mu paše..Kaj je pa kdo rekel, pri vsakem se da izbrskat kakšno neumno. Življenje pa gre dalje...
stewie
# 27.02.2018 ob 10:25
feminist
# 27.02.2018 ob 10:07
Balasevic nikoli ni rekel nic slabega o Sloveniji (pa tudi ce bi - kritika moti samo folk brez samozavesti)

Ja, poglej si komentarje pod novico, kako lahko vsak osel naredi hrup. Gre za pogovor z njim ob lanskem koncertu v Križankah, pod pogovorom pa malo morje pljunkov s strani slovenskih domoljubov, kako je Đole žalil Slovence. In metanje Thompsona naprej, da bi si on prej zaslužil imeti koncert pri nas.
Kar se pa tiče nastopa Makarovičeve, pa si razloge za to lahko prebereš v tem članku.
http://mladina.si/180925/upor-zoper-gnusobo-tega-sveta/
Če je pa zate to preveč, vsaj preberi razlago ESČP-ja glede enačenja poveličevanja fašizma in komunizma:
O tem, da je prepoved rdeče zvezde napačna, je presodilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, ko so v primeru Vajnai proti Madžarski sodniki leta 2008 pritrdili svobodi govora (povsem enako so storili tri leta kasneje v podobni zadevi Fratanolo proti Madžarski). Kaj se je zgodilo? Attila Vajnai, član Delavske stranke Madžarske, je na neko javno zborovanje prišel v oblačilih, na katerih je nosil kartonsko peterokrako rdečo zvezdo. Na zahtevo policistov jo je odstranil, a so ga vseeno kaznovali, evropski sodniki pa so nazadnje dali prav svobodi govora, ki jo je udejanjal posameznik. Med drugim so zapisali, da čeprav je rdeča zvezda lahko razumljena kot simbol, ki žali žrtve komunizma, »pravni sistem, ki omejuje posamezne človekove pravice, da bi ustregel javnim čustvom – realnim ali nerealnim –, ne more upravičiti nujne družbene potrebe v demokratični družbi, saj mora družba v razsodbah ostati razumna«. Nujna demokratična potreba je svoboda govora, svoboda mišljenja. Še več, evropski sodniki, ki se »zavedajo dejstev o množičnih kršitvah človekovih pravic pod komunizmom«, ki jih je simbolno predstavljala tudi rdeča zvezda, hkrati pravijo, da ta sama po sebi ne predstavlja samo komunistične totalitarne oblasti. »Jasno je, da ta zvezda še vedno simbolizira mednarodno delavsko gibanje, ki se bori za pravičnejšo družbo.«

@brehme
Da nisi malo zgrešil teme? Kaj imajo težave slovenskih penzionistov in zdravnikov veze z Balaševićem? Zaradi njih on ne bi smel koncertirati tu? Da on kriv tudi, če ti na cesti stopiš na pasji drek?
naš človek
# 27.02.2018 ob 06:02
Poleg tega je Bora rekel "kočijaši", ne vem a so srbski mediji to spremenili, bolj verjetno smo kar Slovenci sami.
stewie
# 27.02.2018 ob 11:43
Kaj misliš, da svoboda govora pomeni, da lahko vsakdo javno govori, karkoli mu pade na pamet? Svoboda enega se neha, ko trči ob svobodo drugega. In Thompson se lahko zahvali temu, da se zaradi njega in pesmi, ki jih prepeva, na koncertih zbira mladina v ustaških uniformah, ki veselo z njim pozdravlja z desnico in ustaškim pozdravom, zaradi katerega je FIFA denimo pred leti kaznovala hrvaškega fuzbalerja.
Stvari je vedno treba gledati v kontekstu. Zakaj neki je potrebno, in to sredi Slovenije, trpeti izpade hrvaških nacionalistov?
Po drugi strani pa je še ESČP poudaril, da rdeča zvezda v prvi vrsti pomeni boj za delavske pravice in žal je to danes v neoliberalnem kapitalizmu, ko se proizvaja čezmerna produkcija dobrin vseeno potrebno, da delavci protestirajo za boljši standard. Njim greza lastne pravice in materialno varnost, odtod rdeča zvezda.
Kdo neki od neonacistov, ki pa na zborovanjih ali športnih pripreditvah maha okrog s svastiko, želi poudariti, da je pripadnik hindujske ideje miru, sreče in zdravja? Valda veš sam, za kaj se take skupine zavzemajo. Za nič od naštetega, zgolj za izgon vseh drugačnih po izvoru.
stewie
# 27.02.2018 ob 10:31
Na nekdanji dan mladosti koncert vojvodinskega mornarja Đorđa Balaševića

Hehe, onim na Novi24 se bo utrgalo. In za nameček še tik pred volitvami Se še kdo spomni, kako so Janševi mediji oktobra 2014 (takrat pač še ni bilo Nove) pisarili, da gre pri snemanju filma Bićemo prvaci sveta, ki se dogaja leta 1970 v Ljubljani, snemali so pa ravno na dan lokalnih volitev, za nekakšno volilno kampanjo levice, ki se požvižga na volilni molk? :)
DrKošarke
# 27.02.2018 ob 21:12
zamudnik: seveda je jamranje ker oblast prepoveduje rock koncerte. upravičeno.
neymar_psg_10
# 28.02.2018 ob 08:33
Seveda bomo šli na koncert, tak kot vedno!
slokonjušari
# 02.03.2018 ob 00:45
@Sorrento
So te pa že ostali opozorili da nas je za bećke konjušare povsem upravičeno proglasil Bora zvani Riblja Čorba.
feminist
# 27.02.2018 ob 10:07
kako on lahko, Thompson, ki nikdar nič slabega ni rekel o nas, pa ne?

Balasevic nikoli ni rekel nic slabega o Sloveniji (pa tudi ce bi - kritika moti samo folk brez samozavesti)

Ampak zalostno da sploh dajes Thompsona in Balasevica v isti komentar, ki poka od bebavosti - prepoved Thompsona se lahko primerja s podpiranjem Makaroviceve ode komunizmu, kjer so thompsona ki povelicuje fasizem prepovedali, dovolili in celo podpirali pa Makarovicevo, ki povelicuje sistem, ki ima pod sabo ravno tako koncentracijska taborisca.
slokonjušari
# 02.03.2018 ob 00:40
@Sorrento : On, ki je Slovence javno imenoval "bečki konjušari"!

Ja nekdo nam je pa moral nastaviti odledalo,če sami nimamo dovolj močne hrbtenice in pokončnosti da bi si ga sami.Pa ni Balašević edini ,tudi Ivan Cankar nam jo je večkrat dobro podkuril pod nogami in nam povedal tisto kar nam pač gre hlapci bili in hlapci ostali .
zamudnik
# 27.02.2018 ob 15:36
Spet bo enga jamranja ...
feminist
# 27.02.2018 ob 11:17
Kar se pa tiče nastopa Makarovičeve, pa si razloge za to lahko prebereš v tem članku.

nisem proti nastopu, ravno kot nisem nasproti nastopu Thompsona - razlike med komunizmom in fasizmom pac ne vidim (no ja, komunizem je stlacil veliko vec ljudi v taborisca).

Kar pa pise v clanku je, da je slo pri modelu za svobodo govora in ravno iz tega razloga bi bilo treba pustit tudi Thompsonu. da so komunisti zmagali vojno in si lastijo boljsi status mi je jasno, ampak dvolicnost je pac dvolicnost. ce pustis enemu propagirat totalitarizem, potem pusti se drugemu.
delavska zvezda kot simbol delavstva - tudi svastika je hindujski simbol pa nekako dvomim da jo bodo kje povelicevali kot to delajo z rdeco zvezdo.
brehme
# 27.02.2018 ob 09:34
Slovenija, Jugoslavija v malem, levičarji skrbijo za to. Medtem starostniki po domovih čakajo, medtem se zaničuje slovenska vojska, ki je podhranjena, medtem imajo naši najmlajši samo še 2 zdravnikaa, pa še tadva sta popljuvana, ker preveč zaslužita...
Sorrento
# 26.02.2018 ob 22:56
On, ki je Slovence javno imenoval "bečki konjušari"!

Joj, Slovenci in naš spomin. Da o ponosu ne govorimo!
Kazalo