V današnjem intervjuju za britanski The Guardian se je izrekla proti invaziji Vladimirja Putina na Ukrajino in ruskega voditelja označila za "norega".

"Zapor me je travmatiziral. Ko so me izpustili, sem komaj funkcionirala. Leta 2014 sem trpela za res hudo depresijo. Še vedno jemljem zdravila za depresijo, ki jo povzroča PTSD," je povedala za Guardian. Foto: EPA

V pogovoru je Tolokonikova spregovorila o svojih strahovih za prebivalce Ukrajine in nevarnosti, s katero se spopadajo Rusi, ki govorijo proti Putinu. Med drugim je dejala tudi, da se diktatorji "vedejo zelo podobno kot zaporniški skrbniki. Prijaznost obravnavajo kot slabost."

Sorodna novica Pussy Riot zaradi huliganstva obsojene na dve leti zapora

Skupina Pussy Riot je bila ustanovljena leta 2011, sestavljale pa so jo le članice, ki so podpirale feministično gibanje v Rusiji in izražale kritiko proti Putinu in državi.

V središču svetovne pozornosti so se prvič znašle leta 2012, po "pankovski molitvi" proti Putinu, korupciji ter spregi države in Cerkve; uprizorile so jo v moskovski katedrali v neposredni bližini Kremlja. Po skoraj dveh letih v zaporu sta Marija Aljohina in Tolokonikova ustanovili novičarsko spletno stran Mediazona, posvečeno pravicam zapornikov.

"Aktivizem je edina stvar, ki te lahko ohranja pri zdravi pameti"
Svoj aktivizem financirata tudi prek nezamenljivih žetonov (NFT). Tolokonikova je v zadnjih dneh s prodajo NFT-jev zbrala več kot šest milijonov evrov za pomoč Ukrajini, poroča Guardian. Tolokonikova, ki se opisuje kot anarhistka, je komentirala: "Začutili smo, jaz in moji prijatelji v kriptovaluti, da se moramo nekako odzvati. Osebno sem prepričana, da je v takih situacijah aktivizem edina stvar, ki te lahko ohranja pri zdravi pameti. To, da le opazuješ katastrofe in tragedije, ne da bi kaj storil proti temu, je škodljivo za svet, a te obenem tudi počasi uničuje in povzroča občutek popolne nemoči."

Tolokonikova je pretresena zaradi invazije Ukrajine.
Tolokonikova je pretresena zaradi invazije Ukrajine. "V paniki sem, vsak dan jočem. Mislim, da v nobenem smislu ni bilo potrebno, mislim, da ni bilo v nobenem smislu logično. To se ne bi smelo zgoditi, to je katastrofa, ki bo ubila na tisoče ljudi." Foto: EPA

"Svetovna skupnost je izjemno samozadovoljna, za kar vidim dva razloga. Prvi je hinavščina, ki temelji na pohlepu. Ljudje bi dajali izjave, da ne podpirajo Putinove politike, njegovega zatiranja politične opozicije in vojn, ki jih je začel – to nikakor ni prva vojna. Toda hkrati bi z njim še naprej poslovali. Drugi razlog pa je neumnost. Ljudje podcenjujejo, kako nevarni so diktatorji," je opozorila.

Sorodna novica Člani kolektiva Pussy Riot zaradi policijskega nadlegovanja zapuščajo Rusijo

Ko so jo leta 2014 izpustili iz zapora, je Tolokonikova povedala, da je v zaporu poskusila tudi z gladovno stavko. "Na začetku sem bila skoraj pripravljen umreti. Če se boriš z diktatorjem, mu moraš pokazati, da si se pripravljen boriti do konca. Mislim, da zato Ukrajina dejansko zmaguje: morda izgubijo nekatera mesta, vendar so se pripravljeni boriti do konca, za rusko vojsko pa to ne velja."

Poleg aktivizma in prodaje NFT-jev je zasedba Pussy Riot ta teden, za 8. marec, delila tudi svojo novo pesem, poimenovano Laugh It Off, in ustanovila novo organizacijo z imenom UnicornDAO za pomoč ženskam ter umetnikom in umetnicam LGBTQ+.