Letošnji nagrajenec Peter Ugrin. Foto: Osebni arhiv Petra Ugrina
Letošnji nagrajenec Peter Ugrin. Foto: Osebni arhiv Petra Ugrina
Zasedba Artbeaters. Foto: Artbeaters

Nagrado za najboljšo izvirno džezovsko skladbo, ki jo je podelila mednarodna komisija, je prejel violinist Peter Ugrin, drugače član skupine Artbeaters. Nagrado občinstva je ravno tako prejela skupina Artbeaters, v zaključnem izboru pa sta se za omenjene nagrade potegovali še džezovski zasedbi The Open Trio in Gašper Trček Quintet, so sporočili prireditelji. Jazzon je strokovna nagrada za džezovsko kompozicijo, ki jo na podlagi javnega razpisa in po oceni strokovne komisije vsako leto podelijo v sklopu festivala Jazzinty.

Na razpis za nagrado jazzon 2013 so se prijavile tri omenjene slovenske džezovske zasedbe, o nagradah pa je odločala mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali Lojze Krajnčan, Andy Middleton in Kurt Weiss. Nagrada za zmagovalno zasedbo so snemalne ure v novomeškem studiu RSL.

Glasbene delavnice, ki jo novomeški zavod LokalPatriot pripravlja s sodelovanjem konservatorija Prins Claus iz Groningena na Nizozemskem in bo potekala do sobote, se letos udeležuje približno 60 udeležencev iz desetih evropskih držav. Dobra tretjina udeležencev je tujcev.

Drevi bodo nastopili mentorji
V okviru Jazzintyjevega festivala, ki letos poteka štirinajstič, bo drevi na odru v atriju novomeškega kluba LokalPatriot nastopila zasedba, ki jo bodo sestavljali mentorji delavnice, ameriški bobnar Adam Nussbaum, nizozemski kontrabasist Joris Teepe, nemški pianist Tino Derado, nemški kitarist Frank Wingold, ameriški saksofonist Andy Middleton, ameriški trobentar Kurt Weiss in ameriški pevec J. D. Walter.

Letošnji 14. Jazzinty bodo v soboto sklenili s tradicionalnim zaključnim koncertom udeležencev.